Home » U Poljskoj zbog vrućina stradalo 26 osoba

U Poljskoj zbog vrućina stradalo 26 osoba

Talas vrućina i temperature preko 30 stepeni u Poljskoj donijele i crni bilans – samo u ponedjeljak utopilo se 10 osoba, a za posljednja tri tropska dana 26 ljudi.

Kraj mesta Krinjica Morska na Baltičkom moru blizu plaže se udavio 45-godišnjak koji je zajedno sa 13-godišnjom kćerkom ispao iz čamca. Kćerku je uspio da održi na površini i nju su spasili, ali je njemu ponestalo snage i udavio se. Posebno turisti na baltičkim plažama rizikuju život, često ulazeći u vodu pravo iz kafića.

“Iz policijskih statistika proizilazi da polovinu žrtava u vodama Baltika čine ljudi koji su ušli u vodu pod dejstvom alkohola. Ako smo bili u kafiću, popili nekoliko piva, nemojmo ići na kupanje. Niko nije Supermen, a Baltik, nažalost, vrlo brzo provjeri takvo uvjerenje”, apelovao je još početkom sezone šef dobrovoljnih spasilaca u Slupsku Pjotr Dombrovski.

  U Zagrebu svečano otvoreno 28. međunarodno takmičenje učača Kur'ana

Spasioci posebno apeluju na roditelje da paze gdje su im djeca, jer imaju pune ruke posla da djecu sklone sa rizičnih mjesta kraj plaža, gdje mogu da ih povuku talasi.

Nekoliko desetina muškaraca na plaži u Mjedzizdroju uhvatilo se jučer za ruke i napravilo lanac života da pomogne da se nađe šestogodišnji dječak koji je nestao a majka ga je posljednji put vidjela kako pliva u moru.

Akciju spasilaca iskomplikovao je ružni običaj Poljaka da paravanima ograđuju svoje parče pijeska na plaži pa su u pomoć pohitali sami turisti ali na sreću, akcija spasavanja se pokazala kao nepotrebna jer se dječak pojavio sam, pošto je radoznalo otišao samo da se prošeta po drugom dijelu plaže.

Fena