Home » U ponoć počinje primirje u Siriji

U ponoć počinje primirje u Siriji

Američki predsjednik Barack Obama naglasio je da su dani koji dolaze ključni kada se radi o Siriji,  upozorivši režim Bašara al Asada i njegovog ruskog saveznika da će svijet pažljivo pratiti njihovo provođenje primirja.

“Dani koji dolaze bit će ključni, svijet će gledati”, rekao je Obama nakon sastanka Vijeća za nacionalnu sigurnost u Washingtonu, insistirajući na odgovornosti Damaska i  Moskve u prvoj etapi primirja kojim se želi okončati rat u Siriji.

“Zaustavljanje neprijateljstava koje treba stupiti na snagu (u petak u ponoć) je moguća etapa u zaustavljanju haosa”, rekao je Obama. “Svi znaju šta se treba dogoditi: sve strane moraju zaustaviti napade, uključivo i zračne napade, i humanitarna pomoć mora biti upućena u zone u okruženju”.

“Sve to ovisit će uvelike o sirijskom režimu, Rusiji i njezinim saveznicima”.

Obama je izrazio uvjerenost da će Sjedinjene Države odnijeti pobjedu protiv Islamske države. “Neće biti primirja kada se radi o IS-u, nastavit ćemo ih neumorno goniti”, rekao je.

Režim Bašara al Asada i opozicija kao i kurdske snage najavili su da će poštovati prekid vatre dogovoren između Rusije i SAD-a koji bi trebao stupiti na snagu u petak u 23 sata po srednjoevropskom vremenu. Obama je rekao da će SAD učiniti sve kako bi primirje uspjelo. “Niko od nas nema iluzija. Svi smo svjesni mnogih potencijalnih zamki i mnogi su razlozi za skepsu ali povijest će nam strogo suditi  ako ne učinimo ono što možemo barem pokušavajući okončati ovaj užasni sukob diplomatskim putevima”, rekao je američki predsjednik.

BHRT

Tags