Home » U sarajevskom Hastahana parku otvorena manifestacija ‘Prvi dani dijaspore BiH’

U sarajevskom Hastahana parku otvorena manifestacija ‘Prvi dani dijaspore BiH’

U Sarajevu su sinoć počeli prvi Dani dijaspore Bosne i Hercegovine, koji će trajati do 29. augusta. Planiran je raznovrsan sadržaj s ciljem predstavljanja postignuća bh. građana u svijetu te povezivanja sa domovinom, a na zatvaranju očekuje se muzički spektakl Alena Islamovića.

Bosna International forum od 20. do 29. augusta organizuje manifestaciju Prvi dani dijaspore Bosne i Hercegovine, koja je zvanično otvorena sinoć u Hastahana parku u Sarajevu.

Cilj je doprinijeti radu na uspostavi odnosa između dijaspore BiH i domovine. Također, jedan od ciljeva koje organizacijski tim posebno ističe jeste uspostava najveće i najpreciznije baze podataka dijaspore Bosne i Hercegovine te dvosmjerna komunikacija sa istom.

Tokom Dana dijaspore bit će izloženi rezultati zaslužnih bh. građana, odnosno u Hastahani će biti postavljeni izložbeni primjerci uspješnih bh. proizvoda kao što je vatrogasno vozilo iz Živinica (SU-AD), Derubis Yachts Vitez, ODA HOMES itd.

Dan poslije svečanog otvorenja manifestacije, u nedjelju 21. augusta, slijedi BH Fest znanja i uspjeha, panel-diskusija u kojoj će učesnici iz bh. dijaspore koji su ostvarili zavidne rezultate u svijetu ili se vratili u domovinu i postigli određene rezultate, podijeliti svoja iskustva i znanja sa posjetiteljima.

U ponedjeljak će biti predstavljen projekat 5525, kroz kojeg se realizuju investiciona ulaganja u konkretne projekte od strane investitora iz dijaspore BiH. Posjetitelje očekuje zanimljiva panel-diskusija te B2B susreti.

Utorak je dan za SUMMIT gradonačelnika/načelnika i predstavnika bh. dijaspore. Prisutni gradonačelnici i načelnici učestvovat će u panel diskusiji, te iznijeti najčešće probleme, ali i prednosti rada na lokalnim nivoima, razmijeniti iskustva te zajednički doći do određenih zaključaka u kom smjeru nastupati zajednički ka dijaspori i iskoristiti ovaj potencijal na pravi način, najavili su organizatori.

Bit će održano veče KUD-ova što je je promovisanje kulturno-umjetničke baštine kroz udruženja koja dolaze iz gradova učesnika EXPO BH gradova i kulturno-umjetničkih organizacija iz bh. dijaspore.

Veče sevdaha je koncertnog karaktera u saradnji sa Fondacijom Sevdah sa najpoznatijim interpretatorima svedaha svih generacija, a sve s ciljem promovisanja naše kulture itradicije.

Dan bh. turizma je dan u kojem će gradovi učesnici predstaviti svoje turističke potencijale gdje će strateški raditi na promociji i pozicioniranju svojih turističkih atrakcija.

BHranaFest je festival bh. tradicionalne hrane iz svih dijelova Bosne i Hercegovine uz zvuke tamburaša. Kids & Family Day je cjelodnevni sadržaj namijenjen za djecu i porodicu, zabavnog i edukativnog karaktera.

Mega koncert koji će se održati zadnju večer manifestacije jeste koncert legende EX-YU scene – Alena Islamovića.

Izvor: Klix.ba