Home » U Splitu obilježen Dan državnosti BiH

U Splitu obilježen Dan državnosti BiH

Svečanom akademijom u Splitu, održanom u organizaciji udruga bošnjačke nacionalne manjine u tom gradu i Splitsko-dalmatinskoj županiji, u četvrtak navečer obilježen je Dan državnosti BiH, a tom je prigodom istaknuta potreba razvijanja prijateljstva među narodima.

Predsjednik koordinacije bošnjačkih udruga na splitskom području Kadro Kulašin rekao je na svečanoj akademiji da su bošnjačke udruge nedavno pisale pisma o statusu i položaju Bošnjaka u Hrvatskoj predsjedniku RH Zoranu Milanoviću, premijeru Andreju Plenkoviću i predsjedniku Hrvatskog sabora Gordanu Jandrokoviću, prenosi Hina.

“Mi nemamo legitimnog predstavnika u Republici Hrvatskoj, a nas je 25.000 branilo ovu državu. Imamo to pravo jer je poginulo više od 1180 Bošnjaka, svaki sedmi poginuli hrvatski branitelj je Bošnjak i nećemo to zaboraviti”, rekao je Kulašin.

Podsjetio je da je u srpnju 1991. kao pripadnik MUP-a RH ubijen Šefik Skenderović.

“Vrhovni sud RH nedavno je donio oslobađajuću presudu zbog proceduralnih razloga za one koji su počinili to ubojstvo”, rekao je Kulašin, ocjenjujući to “omalovažavanjem Bošnjaka u Hrvatskoj”.

Izaslanik splitsko-dalmatinskog župana Damir Gabrić istaknuo je važnost razvijanja prijateljskih međunacionalnih odnosa.

Predsjednik Kulturnog društva Bošnjaka u Splitu “Preporod” Edin Nurkić rekao je kako je kultura most povezivanja među državama, nacijama, vjerama i građanima.

Na svečanosti je izveden dramski prikaz Ibrahima Durakovića “Prizivanje duha bosanskoga i duha hercegovačkog”.