Home » U Splitu stanje pod nadzorom, Podgorica traži međunarodnu pomoć

U Splitu stanje pod nadzorom, Podgorica traži međunarodnu pomoć

Iako su nadležni objavili da je sam Split obranjen od vatrene stihije, situacija u okolici grada i nakon ponoći je ozbiljna, a borba s vatrenom stihijom traje bez predaha.

Blokiran je put prema Žrnovnici, najistočnijem dijelu Splita. Vatrena fronta spustila se do prvih kuća u Strožancu, dok je drugi krak požara krenuo prema Žrnovnici, no na tom području u blizini vatre nema kuća.

U Strožancu i Podstrani, kako javlja Slobodna Dalmacija, nešto iza ponoći započela je evakuacija stanovništva. Požar je aktivan i sa sjeverne strane magistrale, iznad hotela “Lav”, a vatrogasci su na požarištu.

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u ponedjeljak kasno navečer posjetio je požarište u naselju Mravinci u istočnom dijelu Splita, koje je tijekom dana bilo na udaru vatre te je situaciju ocijenio boljom no što je bila, ali još ne zadovoljavajućom.

“Zaustavljen je vrlo prijeteći požar koji se kretao prema sjedištu specijalne interventne policije u Mravincima i kućama u tom naselju, tako da je situacija sada puno bolja, ali još uvijek ne mogu reći da je stabilna”, rekao je Božinović.

Također se još ne može reći da je situacija zadovoljavajuća na cjelokupnom opožarenom području u okolici Splita i istočnom ulazu u grad, pa će vatrogasci na požarištima dežurati cijelu noć.

  Klub Mosta pokrenuo saborsku proceduru da se Komšić u Hrvatskoj proglasi personom non grata

“Svakih nekoliko sati stiže nam pomoć iz susjednih dalmatinskih županija i unutrašnjosti Hrvatske, tako da ćemo situaciju uspjeti držati pod kontrolom”, poručio je Božinović dodavši kako se nada da će se tijekom noći puhanje vjetra smanjiti pa će se gasitelji lakše nositi s vatrenom stihijom.

Više stotina ljudi evakuirano je s poluotoka Luštica u blizini Tivta, na crnogorskom primorju, gdje je kasno sinoć buknuo požar većih razmjera.

Najkritičnije je u selu Begovići, gdje 100-tinjak vatrogasaca sa 20 vozila pokušava zaštititi kuće. Gašenje požara otežava jak vjetar, a građani su pozvani da se uključe u akciju.

Pred vatrogascima je, kako javlja reporterka Al Jazeere Milica Marinović, još jedna neprospavana noć.

Ozlijeđenih nema, a izgorjelo je nekoliko objekata. Crna Gora zatražila je pomoć preko mehanizma za civilnu zaštitu Europske komisije.

Vatra je sinoć uništila najveći dio kampa na rtu Vesla. Mještane i turiste ekipe vatrogasaca s Upravom pomorske sigurnosti i pripadnicima vojske, rano jutros evakuirali su čamcima. Zbog požara, dio cesta na Luštici zatvoren je za promet.

I na Rtu Veslo u tivatskoj općini obavljena je evakuacija stanovništva zbog jakog požara, javila je ranije Televizija Crne Gore.

Aljazeera