Home » U Srbiji uručeni ključevi stanova za 250 obitelji izbjeglih iz BiH i Hrvatske

U Srbiji uručeni ključevi stanova za 250 obitelji izbjeglih iz BiH i Hrvatske

U beogradskom naselju Ovča u srijedu je upriličena ceremonija tijekom koje su uručeni ključevi stanova za 250 obitelji koje su tijekom rata u Srbiju izbjegle iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Tom prigodom srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić zahvalio je šefu izaslanstva Europske unije (EU) u Srbiji Emanuelu Giaufretu na novcu koji je izdvojen za izgradnju stanova koji će postati dom za 724 izbjegle osobe.

Vučić je također kazao kako bi do 2028. godine trebalo riješiti stambeno zbrinjavanje za 8.860 izbjegličkih obitelji te dodao da će u  izgradnju tih stanova biti uloženo oko 200 milijuna eura.

“Do kraja 2028. tražim od vas iz Vlade Srbije i Komesarijata za izbjeglice i gradske vlasti Beograda, a za to je potrebno uložiti oko 200 milijuna eura, da svi ti ljudi dobiju krov nad glavom i da imaju sretnu budućnost i da jednom riješimo stambeno pitanje za sve izbjeglice i uložimo veliki novac kako bi mogli normalno živjeti i kao bi imali budućnost”, kazao je Vučić.

Stanovi su izgrađeni u okviru Potprojekta 8 Regionalnog stambenog programa u Srbiji, a koji je zajednički višegodišnji program BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske čiji je cilj osigurati trajna stambena rešenja za najugroženije izbjegličke obitelji u regiji.

“Mi u Europskoj uniji smo ponosni što možemo biti najveći donator ovog programa s obzirom na to da pokrivamo više od 80 posto proračuna programa, ali ovo je koordinirani rad koji pokazuje koliko regionalna, nacionalna i lokalna suradnja mogu na uspješan način riješiti zajedničke probleme”, kazao je Giaufret.

U Srbiji još 8.900 obitelji izbjeglih tijekom rata nema svoj dom, a prema službenim podacima u toj zemlji registrirano je 24.700 osoba izbjeglih iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.