Home » U Zenici održan okrugli stol o zakonskim mogućnostima angažmana radnika po raznim vrstama ugovora

U Zenici održan okrugli stol o zakonskim mogućnostima angažmana radnika po raznim vrstama ugovora

Naglašeno je kako okrugli stolovi ovog tipa imaju cilj sprječavanje kažnjavanja poslodavaca kao i dobijanje potpune informacije o zakonskim promjenama, odnosno obavezama prema poreznicima.

Udruženje poslodavaca Zenica organiziralo je danas okrugli stol na kojem je Kantonalni Porezni ured Zenica izvršio prezentaciju zakonskih mogućnosti angažmana radnika po raznim vrstama ugovora te bez zasnivanja radnog odnosa.

Teme su bile angažman fizičkih lica po ugovoru o djelu, autorskom ili ugovoru o povremenim i privremenim poslovima, zatim menadžerski ugovori, zapošljavnje bez radnog odnosa te angažman studenata prilikom obavljanja prakse.

-Nama je saradnja sa poreskom upravom od izuzetnog značaja. Kontinuirano s njima imamo sastanke, ovakve okrugle stolove, koji su uvijek vezani za aktuelna pitanja i aktuelne kontrole poreske uprave. Mi smo zatrpani ‘šumom’ novih zakona, pravilnika… pa, trudeći se da obavljamo svoje redovne poslove, često neki od tih zakona možda previdimo – istakla je predsjednica Upravnog odbora Udruženja poslodavaca Zenica Senaida Turkić.

Naglašeno je kako okrugli stolovi ovog tipa imaju cilj sprječavanje kažnjavanja poslodavaca kao i dobijanje potpune informacije o zakonskim promjenama, odnosno obavezama prema poreznicima.

Kada su u pitanju djelatnosti koje su strogo vezane za osnovnu djelatnost subjekta, kako je istakao rukovodilac kantonalnog Poreznog ureda Zenica Sabahudin Ibrahimagić, u pravilu se ne dozvoljavaju takvi dugoročni angažmani.

-Primjera radi, neki građevinac ne može uopšte raditi po ugovoru o djelu. Ili takve slične djelatnosti. Ono što je nama problem jeste saradnja s drugim inspekcijama – inspekcijama rada, u smisli da te granične slučajeve rješavamo savjetodavno i da ne idemo odmah na izricanje novčanih kazni, na represivne mjere…To je i cilj današnjeg okruglog stola. Naravno, ponavljam, mi nećemo dozvoliti flagrantna kršenja zakona – navodi Ibrahimagić.

On je istakao i kako su zadovoljni oporavkom privrede u odnosu na prošlu godinu, jer su prihodi porasli za oko 20 posto, a broj zaposlenih je već isti kao i prije početka pandemije koronavirusa.

Zenicablog.com