Home » UAE – Uspješna dostava humanitarne pomoći u Gazu pomorskim koridorom iz Kipra

UAE – Uspješna dostava humanitarne pomoći u Gazu pomorskim koridorom iz Kipra

Ujedinjeni Arapski Emirati (UAE) najavili su dolazak prvog broda s 200 tona hrane i pomoći u Pojas Gaze. Pomoć je isporučena preko pomorskog koridora koji je pokrenut od luke Larnaca na Kipru do Gaze u saradnji između UAE, Svjetske centralne kuhinje (WCK) i Republike Kipar.

U saopćenju koje prenosi agencija WAM, Ministarstvo vanjskih poslova (MoFA) je istaknulo nastojanja Ujedinjenih Arapskih Emirata da mobiliziraju napore unutar pomorskog koridora “Amalthea” za uspješnu dostavu humanitarne pomoći sjevernom Pojasu Gaze. Ministarstvo je pohvalilo napore čelništva Kipra, Svjetske središnje kuhinje i međunarodnih partnera u jačanju humanitarnog odgovora civilima u sjevernoj Gazi.

Nadalje, Ministarstvo je potvrdilo da pogoršavajuća humanitarna katastrofa u Pojasu Gaze zahtijeva usvajanje kolektivnog međunarodnog pristupa za trenutno ublažavanje štete nedužnim civilima, osiguravanjem hitne, sigurne, neometane i održive dostave pomoći.

Ministarstvo je ponovno potvrdilo da je pomorski koridor dio kontinuiranih i predanih napora za povećanje protoka humanitarne pomoći i komercijalne robe svim mogućim rutama.

Kako se navodi, kao dio svoje nepokolebljive predanosti bratskom palestinskom narodu i nastojanja da provedu humanitarne inicijative usmjerene na pružanje pomoći, UAE su isporučili 21.000 tona hitnih zaliha, uključujući hranu, vodu i medicinske artikle. Pomoć je poslana putem 213 letova, osam spuštanja iz zraka, 946 kamiona i dva broda.

Ujedinjeni Arapski Emirati također su otvorili brojne projekte održive pomoći i pružili medicinsku skrb civilima iz Gaze uspostavljanjem poljske bolnice u južnom Pojasu Gaze, uz plutajuću bolnicu usidrenu u egipatskoj luci Al-Arish.