Home » Ubijena 44 Palestinca u izraelskim zračnim napadima na centralnu Gazu

Ubijena 44 Palestinca u izraelskim zračnim napadima na centralnu Gazu

U izraelskim zračnim napadima na centralne dijelove Pojasa Gaze u subotu su ubijena 44 Palestinca i 80 ranjeno, prenosi Anadolija.
Generalni direktor Ureda za medije u Gazi Ismail es-Sevabite kazao je za AA da su “44 osobe ubijene u masakru koji je Izrael izvršio u devet napada u centralnoj Gazi”.

Naveo je da su na meti napada bili izbjeglički kamp Nuseyrat i regije Deyr al-Balah i Ez-Zewayide, te je naglasio da su “pored Izraela, SAD i međunarodna zajednica odgovorni za masakre nad palestinskim narodom od početka genocidnog rata.”

Sevabite je pozvao na hitan prekid rata kako bi se spasili životi palestinskih civila, djece i žena.

Od početka vojne ofanzive za genocid optuženog Izraela na Pojas Gaze 7. oktobra ubijeno je više od 28.800 Palestinaca, dok je broj povrijeđenih više od 68.600.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​​

Tags