Home » Udruženje poljoprivrednika FBiH poziva kantone da se uključe u rješavanje problema poljoprivrednika

Udruženje poljoprivrednika FBiH poziva kantone da se uključe u rješavanje problema poljoprivrednika

Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH poziva kantonalne vlasti da se uključe u rješavanje problema s kojima se suočava poljoprivreda u BiH, navodeći da su kantonima prije nekoliko sedmica uplaćena sredstva s federalnog nivoa u iznosu od 200 miliona KM.

U tom udruženju smatraju da bi dio ovog iznosa trebao biti usmjeren u pomoć poljoprivrednicima, konkretno u podršku jesenskoj sjetvi.

– Naš položaj je ove godine posebno težak, uzimajući u obzir enormni rast cijena mineralnih đubriva i drugih troškova proizvodnje, a dodatno su ga pogoršale dugotrajne suše. Već duže vrijeme apeliramo na sve nivoe vlasti da pronađu dodatna sredstva za poljoprivredu kako bi se BiH na vrijeme pripremila za zimu i kako bi se, barem donekle, ublažio neminovni rast cijena hrane – poručuju iz Udruženja poljoprivrednika FBiH.

  BiH: Sindikalna potrošačka korpa u julu 2022. godine bila 2.668 KM, skuplja za 28 KM u odnosu na juni

Također, naglašavaju da je podrška domaćim proizvođačima put da se smanji ovisnost BiH od uvozne robe, što bi trebao biti strateški cilj svih institucija.

– Smatramo da su kantoni, kao nosioci brojnih nadležnosti u oblasti poljoprivrede, dužni da preuzmu svoj dio odgovornosti i da dio novca dobijenog s federalnog nivoa odvoje za pomoć poljoprivrednicima – saopćeno je iz Udruženja poljoprivrednika FBiH.