Home » Udruženje privrednika Zenice organizovalo Okrugli sto o siromaštvu kao ključnoj sigurnosnoj prijetnji

Udruženje privrednika Zenice organizovalo Okrugli sto o siromaštvu kao ključnoj sigurnosnoj prijetnji

Siromaštvo je, pored ratnih zbivanja i energetske krize, jedna od ključnih sigurnosnih prijetnji u Evropi i našoj zemlji, rečeno je, među ostalim, na Okruglom stolu u organizaciji Udruženja privrednika Zenice na kojem je uvodničar bio prof. dr. Taib Spahić. Globalni sigurnosni problemi uzrokuju često nesigurnost u poslovanju te brigu privrednika, posebno u procesu nabavke materijala i sirovina za poslovanje.

Poslovna zona 1 u gradu Zenici okuplja 117 privrednih subjekata sa više od dvije hiljade zaposlenih, rečeno je na Okruglom stolu, koji je organiziran za članove Udruženja privrednika.

Sanita Karić-Bitić, članica Udruženja, smatra da su sigurnosne prijetnje na privredna kretanja i mogući odgovori značajni za sve poduzeTnike:

„Modeli i načini rješavanja sigurnosnih pitanja su značajni za članove Udruženja. Naši problemi su globalni, a odnose se na nabavku materijala i česta poskupljenja. U datom momentu nemamo informaciju o svjetskim kretanjima, u smislu da li će ona biti pozitivna ili negativna, kako bismo se i mi prilagodili, odnosno, naše poslovanje.“

Uz rat u Ukrajini i energetsku krizu koja je aktuelna, danas je siromaštvo jedna od najvećih sigurnosnih prijetnji u svijetu sa svim posljedicama, kaže prof. dr. Taib Spahić:

„A to je znači promjena okoliša, devastacija prirodne okoline, a samim tim onda siromaštvo dovodi i do drugih pojavnih oblika prijetnji nuklearnim oružjem, te kriminalna djela. Siromaštvo je nešto sa čime susrećemo, a posebno u procesima tranzicije, gdje je evidentno da je u Evropi i zemljama koje su promijenile svoj politički sistem praktično nestalo srednjeg sloja stanovništva.“

Direktne strane investicije mogu biti zaštita od sigurnosnih prijetnji, a one su ostvarive kroz evropske integracije, te uključivanje naše zemlje u NATO savez, naveo je prof. Spahić:

„Pogotovo s aspekta radne snage, jer mi ćemo vrlo brzo doći, po mom mišljenju, u situaciju da će i BiH, kao i balkanske zemlje, vrlo brzo postati Zapad – Istok, a Istok – Zapad znači, ostat ćemo bez radne snage koja će otići na Zapad, ali istovremeno ćemo biti baza migrantske krize koja će biti rješavana ovdje kao radna snaga, što povlači za sobom neke druge sigurnosne potencijalne prijetnje i na Balkanu i na području BiH.“

Ovo je jedan od stručnih susreta koji je organiziralo Udruženje za svoje članove da bi se educirali te saznali moguće odgovore na eventualne probleme sa kojima se mogu susresti.

Izvor: federalna.ba