Home » Uhapšen meksički narkobos koji je stvorio El Chapa: FBI ga tražio zbog ubistva američkog agenta

Uhapšen meksički narkobos koji je stvorio El Chapa: FBI ga tražio zbog ubistva američkog agenta

Meksički narkobos koji je na popisu najtraženijih u Sjedinjenim Državama, uhapšen je u petak u Meksiku, reklo je za AFP ministarstvo ratne mornarice.

Rafael Caro Quintero uhapšen je na sjeveru države, dodaju meksička glasila.

Izvor u ministarstvu ratne mornarice potvrdio je hapšenje za AFP, ali nije htio iznositi pojedinosti. The Guardian, koji za Quintera navodi da je ‘narcos svih narcosa‘, uhapšen je u petak oko podneva nakon što ga je potražni pas Max pronašao kako se skriva u grmlju na području mjesta San Simon u meksičkoj državi Sinaloa. Lokacija na kojoj je uhapšen je u planinskom području blizu granice s državom Chihuahom.

Gotovo istovremeno, u blizini priobalnog grada Los Mochisa srušio se helikopter Black Hawk meksičke mornarice u kojem je bilo 15 ljudi, a njih 14 je na mjestu poginulo. Prema prvim informacijama, uzrok pada je “nesretan slučaj”, ali sve je još pod istragom.

Rafael Caro Quintero (69) bio je na popisu deset bjegunaca koje FBI traži zbog otmice, mučenja i ubistva specijalnog agenta američke Agencije za suzbijanje narkotika (DEA) “Kikija” Camarene u Meksiku 1985., navodi FBI. The Guardian navodi da je poznat kao “narco svih narcosa”.

  Vučić otkrio imena dva kandidata za narednog premijera Srbije

Washington je nudio 20 miliona dolara za njegovo hapšenje.

Meksikanac je jedan od osnivača prvog velikog narkokartela Guadalajare krajem 70-ih.

“Zadržao je utjecaj u kartelu Sinaloi i u organizaciji za krijumčarenje droge Caro-Quinteru”, dodaje FBI.

Jedan od najutjecajnijih ljudi koji su u međuvremenu preuzeli ogroman dio poslovanja Quinterova klana bio je i Joaquin Guzman poznat po nadimku El Chapo.

Prvi put je Quintero uhapšen 1985. i osuđen u Meksiku na 40 godina zatvora.

Zbog formalno pravnog pitanja pušten je 2013. Meksičko pravosuđe je nedugo zatim ponovo zatražilo njegovo hapšenje.

I SAD je ponovno zatražio njegovo hapšenje i izručenje zbog otmice i ubistva Enriquea “Kikija” Camarene, američkog agenta meksičkog porijekla te zbog krijumčarenja droge.

“Nisam ga oteo, nisam ga mučio, nisam ga ubio”, branio se u razgovoru za sedmičnik Proceso u julu 2016. dok je još bio u bijegu. “Moja jedina krivnja je što sam bio na mjestu zločina”, rekao je.

Vođa kartela Guadalajare, Miguel Angel Felix Gallardo u zatvoru je od 1989. zbog ubistva Camarene. Niječe sudjelovanje u ubistvu.

Izvor: source.ba