Home » Uhapšen u Hrvatskoj: Faruku Balijagiću će biti suđeno u Rijeci

Uhapšen u Hrvatskoj: Faruku Balijagiću će biti suđeno u Rijeci

Tuzlanski advokat Faruk Balijagić za kojim je, po nalogu Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, raspisana međunarodna potjernica, saslušan je jučer pred istražnim sudijom Županijskog suda u Rijeci, potvrdio je za Faktor njegov advokat Mirnes Ajanović.

Poziv za saslušanje Balijagiću je stigao na adresu njegovog stana u Rijeci, gdje se nalazi od početka aprila ove godine, a izjavu je advokat dao u odnosu na optužbe koje su mu na teret stavljene optužnicom Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

Inače, Balijagić je u Hrvatsku, u kojoj posjeduje brojne nekretnine, otišao dok se protiv njega i njegovog sina Ade vodi postupak pred Kantonalnim sudom u Sarajevu zbog podstrekivanja na ubistvo, teško krivično djelo protiv sigurnosti ljudi i imovine te krivično djelo razbojništva.

Raspisanom potjernicom zatraženo je izručenje Balijagića našoj zemlji ali s obzirom na to da posjeduje i državljanstvo Hrvatske, do toga neće doći.

Faktor saznaje: Faruk Balijagić uhapšen u Hrvatskoj

-Nakon njegovog saslušanja pred istražnim sudijom donesena je i odluka kojom se odbija njegovo izručenje u BiH a istovremeno uvažen je njegov zahtjev hrvatskom državnom odvjetništvu. Tako je donesena odluka da će mu se po optužnici sarajevskog tužilaštva suditi u Hrvatskoj – kazao nam je Ajanović i dodao da će Balijagića u Hrvatskoj zastupati Predrag Kovačić.

(E. F./Faktor.ba/Foto: Jasmin Brutus)