Home » Uhapšena kriminalna grupa zbog krivotvorenja bankovnih kartica

Uhapšena kriminalna grupa zbog krivotvorenja bankovnih kartica

Policijski službenici Federalne uprave policije identifikovali su međunarodnu organizovanu kriminalnu grupu, specijalizovanu za vršenje krivičnih djela „Krivotvorenje kreditnih kartica i ostalih kartica bezgotovinskog plaćanja“, te izradu i distribuciju alata i programa prilagođenih vršenju navedenog krivičnog djela.

Akcija je provedena u sklopu provođenja aktivnosti na rasvjetljavanju krivičnih djela koja se odnose na kompjuterski kriminalitet, a koja su u prethodnom periodu vršena na području cijele BiH i zemalja okruženja.

Ova grupa je na području Bosne i Hercegovine u dosadašnjem periodu pričinila materijalnu štetu jednoj od banaka u iznosu od 130.000 KM.

Operativnim radom policijskih službenika Federalne uprave policije u petak su identifikovane osumnjičene osobe, lokacije i vozila koja koriste. Istoga dana, pod nadzorom postupajućeg tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, izvršeni su pretresi prostorija osumnjičenih na području Sarajeva. Tom prilikom su slobode lišena tri bugarska državljanina i jedan državljanin Bosne i Hercegovine, koji se dovode u vezu s izvršenjem predmetnih krivičnih djela.

Prilikom pretresa iznajmljenog stana koji su koristili osumnjičeni, pronađena je i privremeno oduzeta mobilna laboratorija sa visoko sofisticiranom elektroničkom opremom, koja je korištena za falsifikovanje kreditnih kartica, te izradu uređaja za njihovo falsifikovanje (MSR uređaji, „skimeri“, mikro audio-video uređaji za snimanje podataka, sa posebnom specifičnim uređajima za ometanje/skretanje radio signala, skice i planovi za izradu uređaja za „skiming“, te više stotina falsifikovanih bankovnih kartica, sofisticirana kompjuterska opreme, kao i određeni iznos novca).

Osumnjičeni su kriminalistički obrađeni i ispitani u službenim prostorijama Federalne uprave policije, te će u toku današnjeg dana biti predati postupajućem tužiocu Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivična djela „Udruživanje radi činjenja krivičnog djela”, u vezi sa krivičnim djelom „Krivotvorenje kreditnih i ostalih kartica bezgotovinskog plaćanja” i “Izrada, nabavka, posjed, prodaja i davanje na upotrebu sredstava za krivotvorenje”.

S obzirom na količinu pronađenih tragova u digitalnom obliku, kao i drugih dokaza, nakon provedenih vještačenja bit će moguće utvrditi visinu štete nastale djelovanjem navedene organizovane kriminalne grupe.

Policijski službenici Federalne uprave policije nastavljaju rad u konkretnom predmetu u cilju identifikacije trećih lica involviranih u vršenje predmetnog krivičnog djela, saopćeno je iz Federalne uprave policije.

Fokus