Home » Uhapšene dvije osobe u Sarajevu, pronađeno 16 kilograma marihuane i veća količina novca

Uhapšene dvije osobe u Sarajevu, pronađeno 16 kilograma marihuane i veća količina novca

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u nedjelju su, u okviru operativne akcije ‘Buna’, na području Sarajeva izvršili pretrese  stambenih i ugostiteljskog objekta, drugih prostorije i pokretnih stvari na tri lokacije.

Pretresi su izvršeni zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela “Organizovani kriminal” i „Neovlašten promet opojnim drogama“ propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Uhapšene su dvije osobe, koje su sprovedena u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenog.

Prilikom pretresa otkriveno je i privremeno oduzeto 16 kilograma opojne droge marihuana, 20.450 Eura, 1.600 KM, 2.500 švicarskih franaka (CHF), dva putnička motorna vozila te drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena navedena krivična djela.

Pretresi su realizovani na osnovu naloga Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine a u saradnji sa Obavještajno sigurnosnom agencijom Bosne i Hercegovine.

Operativnom akcijom “Buna” prekinut je lanac međunarodnog krijumčarenja opojnih droga s područja Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu, koji je prema raspoloživim saznanjima postojao duži vremenski period.