Home » Uhapšeno više policijskih i carinskih djelatnika zbog zloupotrebe ovlaštenja

Uhapšeno više policijskih i carinskih djelatnika zbog zloupotrebe ovlaštenja

Postupajući po nalogu tužitelja Tužiteljstva BiH, policijski djelatnici SIPA-e, u suradnji na terenu sa MUP-om RS i Policijom Brčko Distrikta BiH, provode akciju kodnog naziva “Divič”. Aktivnosti su usmjerene na procesuiranja koruptivnih kaznenih djela, povezanih s nezakonitim uvozom velikih količina raznih roba, uglavnom sa područja R Srbije u BiH.

Pretresi i lišenja slobode se vrše na području Bijeljine i Brčko Distrikta BiH, a među osumnjičenima su četiri carinska djelatnika UIOBiH, dva policijska djelatnika MUP-a RS i dva policajca Granične policije BiH.

Osumnjičeni se terete za nezakonito postupanje i neprovođenje potrebnih zakonom propisanih mjera, prilikom uvoza velikih kamionskih isporuka robe, najvećim dijelom iz R Srbije na područje Bosne i Hercegovine i obratno.

Na taj način, davanjem dara ili drugih oblika koristi i zlouporabama ovlaštenja, vršeni su nezakoniti uvozi robe bez carinskog evidentiranja i plaćanja zakonom propisanih uvoznih dadžbina, te su počinitelji sticali veliku nezakonitu imovinsku korist.

Osumnjičeni se između ostalog terete za kaznena djela organiziranog kriminala,  u svezi sa kaznenim djelima krijumčarenja, zlouporabe položaja ili ovlasti, nesavjesnog rada u službi, davanja i primanje dara i drugih oblika koristi, kao i davanja mita.

Postupajući tužitelj i njegov tim koordiniraju rad policijskih djelatnika na terenu, te će nakon realiziranih aktivnosti, donijeti odluku o daljim aktivnostima u predmetu, saopćeno je iz Tužiteljstva BiH.