Home » Uhvaćena grupa kriminalaca koja je krala i iznuđivala novac po Srednjoj Bosni

Uhvaćena grupa kriminalaca koja je krala i iznuđivala novac po Srednjoj Bosni

Razbijena grupa kriminalaca koja je vršila krađe i iznude u srednjoj Bosni
U koordiniranoj akciji MUP-a SBK i Detašmana Federalne uprave policije u Travniku, otkrivena je kriminalna grupa koja se bavila teškim krađama i iznudama na području srednje Bosne i Kantona Sarajevo.

Kantonalnom tužilaštvu Travnik i Tužilaštvu Kantona Sarajevo podnesene su prijave protiv Josipa J. (25), Dine S. (31), Antonia T. (28), Đevada A. (49) i Zorana K. (46) iz Travnika te Igora B. (37) iz Novog Travnika.

Pronađena i municija
Pronađena i municija

-Aktivnosti na dokumentovanju ove grupe trajale su od kraja 2015. godine do početka aprila 2016. godine, kada je nadležnim tužilaštvima podneseno više izvještaja o počinjenim krivičnim djelima. Utvrđeno je da se navedene osobe mogu dovesti u vezu sa krivičnim djelima teške krađe, iznude, nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih materija, krivotvorenja isprava, prikrivanja i krivičnim djelom ovjeravanja neistinitog sadržaja– kazao nam je Rusmir Prohan, glasnogovornik MUP-a SBK.

Osumnjičeni Josip J. je u maju prošle godine u Jajcu izvršio tešku krađu motornog vozila marke „VW-Passat“, te ga dovezao na područje mjesta Ričice, općina Travnik, gdje ga je sakrio u napuštenu garažu. Nakon toga, u više navrata pokušao je iznuditi novac od vlasnika za povrat vozila, ali u tome nije uspio s obzirom da su službenici policije uspjeli pronaći ukradeno vozilo.

Josip J. je izvršio iznudu nad vlasnikom ukradenog vozila „VW-Passat“, koje je ukradeno u aprilu prošle godine u Bugojnu. Osumnjičeni je telefonom pozvao oštećenog i nakon dogovorenog susreta uz prijetnju pištoljem od njega iznudio 2.000 KM za povrat ukradenog vozila.

Navedena osoba osumnjičena je i za tešku krađu motocikla marke „CAN-AM“, austrijskih registarskih oznaka, koja je izvršena u maju 2015. godine u Vitezu. Nakon krađe izvršena je i iznuda novca nad vlasnikom motocikla u iznosu od 1.500 EUR-a, nakon čega je motocikl ostavljen, a potom i pronađen u mjestu Donje Putićevo kod Travnika.

Dokazni materijal
Dokazni materijal

Prema prikupljenim dokazima Josip J. osumnjičen je i za tešku krađu motocikla marke „Kawasaki“ u mjestu Podolac, općina Travnik, u augustu 2015. godine. Ukradeni motocikl zamjenio je sa osobom Dinom S., koji je znao da se radi o ukradenom motociklu, ali mu je ipak u zamjenu dao svoje vozilo „Suzuki“, švicarskih registarskih oznaka.

Ostale osumnjičene osobe bile su povezane sa krivotvorenjem isprava s ciljem registracije ukradenog vozila. Radi se o vozilu marke „BMW“, koje je ukradeno u julu 2015. godine na Ilidži, nakon čega je u organizaciji navedenih osoba odvezeno na područje Posušja, gdje je izvršeno krivotvorenje broja šasije, a zatim upotrebljena saobraćajna dozvola drugog vozila, kako bi se vozilo registrovalo.

Prilikom izvršenih pretresa službenici FUP-a u Travniku i MUP-a SBK su pronašli vozilo BMW, motocikl Kawasaki, mobilne telefone kojima su pozivani vlasnici ukradenih vozila i vršene iznude nad njima, kao i pištolj koji je korišten prilikom izvršenja ovih krivičnih djela te određena količina municije.

Dokumentovanjem ove grupe broj ukradenih vozila u prva tri mjeseca ove godine manji je za ukupno 27 posto u odnosu na broj ukradenih vozila za prva tri mjeseca 2015. godine. To govori o uspješnosti zajedničkih akcija službenika MUP-a SBK i FUP-a Detašman Travnik.

Redakcija