Home » Ukrajina će dobiti borbene avione F-16 od Nizozemske i Danske

Ukrajina će dobiti borbene avione F-16 od Nizozemske i Danske

Sjedinjene Američke Države dale su odobrenje Nizozemskoj i Danskoj za isporuku borbenih aviona F-16 Ukrajini, rekli su u petak dužnosnici u Washingtonu i Evropi, što je veliki dobitak za Kijev, iako je malo vjerovatno da će uskoro imati uticaj na rat.

Nisu poznati detalji kada bi prvi avioni mogli biti u upotrebi u Ukrajini, ali će ukrajinski piloti prvo morati proći najmanje šest mjeseci obuke na avionima, prema dužnosnicima, navodi Associated Press.

Ukrajina se dugo zalagala za F-16 avione koji bi joj dali borbenu prednost. Nedavno je pokrenula dugo očekivanu protuofanzivu protiv snaga Kremlja bez zračnog pokrića, stavljajući svoje trupe na milost i nemilost ruskoj avijaciji i topništvu.

Usprkos tome, general zračnih snaga James Hecker, komandant američkih zračnih snaga u Evropi i Africi, rekao je novinarima u Washingtonu da ne očekuje da će F-16 biti preokret za Ukrajinu.

– Pripremanje eskadrila F-16 za bitku moglo bi potrajati “četiri ili pet godina” – rekao je.

U istočnoj Ukrajini, piloti jurišnih helikoptera pozdravili su ovu vijest. Rekli su da Rusija ima jasnu prednost na nebu, ali uvođenje boljih borbenih aviona moglo bi dramatično promijeniti ravnotežu snaga prema Kijevu.