Home » UN dao “crne prognoze” kada je u pitanju broj žrtava potresa u Turskoj i Siriji

UN dao “crne prognoze” kada je u pitanju broj žrtava potresa u Turskoj i Siriji

Broj poginulih u katastrofalnom zemljotresu koji je pogodio Tursku i Siriju popeo se na više od 35.000, a timovi za potragu i spašavanje postepeno privode kraju svoj rad.

Lokalni dužnosnici i doktori su saopćili da su 31.643 osobe umrle u Turskoj i 3.581 u Siriji od prošlog ponedjeljka u zemljotresu magnitude 7,8, čime je ukupan broj potvrđenih smrtnih slučajeva 35.224.

Faza spašavanja preživjelih u Turskoj i Siriji “bliži se kraju”, a sada se prebacuje na pružanje skloništa, hrane i psihosocijalne skrbi, rekao je glavni zvaničnik UN-a za humanitarnu pomoć Martin Griffiths tokom posjete Alepu u sjevernoj Siriji u ponedjeljak.

“Ono što je ovdje najupečatljivije je da, čak i u Alepu, koji je toliko patio ovih godina, ovaj zemljotres je otprilike nešto najgore što su ti ljudi doživjeli”, dodao je Griffiths.

Dužnosnik UN-a također je spomenuo da će Ujedinjene nacije poslati pomoć iz regija koje drže vlade u Siriji na sjeverozapad zemlje koji drže pobunjenici.

Agencija UN-a za pružanje humanitarne pomoći upozorila je također i da bi broj žrtava mogao biti dvostruko veći.

BBC navodi da su vlasti SAD-a pozvale Siriju i sve strane uključene u operacije otklanjanja posljedica zemljotresa da dozvole humanitarni pristup svima kojima je to potrebno, u svim dijelovima zemlje.

Izvor: klix.ba