Home » UNRWA – Djeca u Gazi provode do osam sati dnevno skupljajući vodu i hranu

UNRWA – Djeca u Gazi provode do osam sati dnevno skupljajući vodu i hranu

UN-ova agencija za palestinske izbjeglice (UNRWA) tvrdi da djeca u Gazi provode šest do osam sati dnevno skupljajući vodu i hranu, noseći veliku težinu i prelazeći pješke velike udaljenosti.

-Sanitarni objekti i infrastruktura ozbiljno su ugroženi, prisiljavajući hiljade porodica da se oslanjaju na morsku vodu za pranje, čišćenje, pa čak i piće – navela je agencija na platformi X, uz novi poziv na prekid vatre, prenosi Anadolu.

Izrael, koji krši rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a koja zahtijeva hitan prekid vatre, suočava se s međunarodnom osudom zbog svoje kontinuirane brutalne ofanzive na Gazu od napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra 2023. godine.

Od tada je ubijeno više od 38.000 Palestinaca, uglavnom žena i djece, a više od 87.000 je povrijeđeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Skoro devet mjeseci nakon izraelskog rata, veliki dijelovi Gaze leže u ruševinama u jeku blokade hrane, čiste vode i lijekova.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde, čijom je najnovijom presudom naloženo da odmah zaustavi svoju vojnu operaciju u južnom gradu Rafahu.

Tags