Home » Usvojena odluka o javnom interesu na GV Zenice: Proširuje se Trening centar N/FSBiH

Usvojena odluka o javnom interesu na GV Zenice: Proširuje se Trening centar N/FSBiH

Zenica je grad koji ima najbolju sportsku infrastrukturu. Pored najmodernijeg nogometnog stadiona u državi, Bilinog polja, tu je i najmodernija dvorana, zenička Arena, a pored svega u Zenici je i Trening centar N/FSBiH, koji je dom svih nogometnih selekcija naše zemlje.

Prošle godine održan je sastanak između čelnika N/FSBiH, te predstavnika Grada na čelu s Gradonačelnikom, kako bi se u budućnosti Trening centar N/FSBiH i proširio. U posljednje vrijeme intezivirani su razgovori predstavnika Grada i N/FSBiH po ovom pitanju.

S tim u vezi danas je na 44. sjednici Gradskog vijeća grada Zenice jedna od tačaka bila proširenje Trening centra N/FSBiH u Zenici. Jednoglasnom odlukom usvojen je Prijedlog odluke o utvrđivanju javnog interesa za proširenje kapaciteta Trening centra u Zenici.

Nakon današnje odluke Grad Zenica trebao bi krenuti u eksproprijaciju zemljišta, te nakon toga ga ustupiti na korištenje Nogometnom savezu BiH, postupak koji je proveden i prilikom i same izgradnje ovog centra.

Begić i Platini otvorili trening centar u Zenici

Vrijednost projekta oko 10 miliona maraka

Idejni projekat jeste da se naprave još dva dodatna nogometna terena s prirodnom travom, te da se proširi kapacitet smještaja u centru. Jedan od razloga za proširenje Trening centra je da težište omladinskih razvojnih turnira bude u Zenici, a što dosad nije bilo moguće zbog ograničenosti smještajnih kapaciteta, ali i svih ostalih nogometnih selekcija, a samim time i Nogometni savez bi smanjio troškove, budući da bi umjesto jedne ekipe, koliko trenutno može boraviti u centru, nakon proširenja, mogle dvije selekcije boraviti u centru, što bi svakako olakšalo mnoge stvari.

Inače Trening centar N/FSBiH u Zenici 2. septembra 2013. godine svečano su otvorili Elvedin Begić predsjednik N/FSBiH, predsjednik UEFA-e Michel Platini, koji su posebno tada istakli veliku ulogu tadašnjeg načelnika Zenice, Husejina Smajlovića, koji je uz bivšeg predsjednika N/FSBiH Sulejmana Čolakovića, jedan od najzaslužnijih za otvoreni centar u Zenici.

Sportsport.ba