Home » Večeras na programu drugi polufinalni par SP-a u Kataru: Može li Maroko iznenaditi i aktuelne svjetske prvake Francuze?

Večeras na programu drugi polufinalni par SP-a u Kataru: Može li Maroko iznenaditi i aktuelne svjetske prvake Francuze?

U drugom polufinalnom duelu Svjetskog prvenstva u Kataru sastaju se nogometne selekcije Francuske i Maroka, a nakon tog duela bit će poznato ko će protiv Argentine igrati za titulu prvaka svijeta, odnosno protiv Hrvatske za treće mjesto na Mundijalu.

Francuska je, očekivano, veliki favorit u večerašnjem meču, što govore i šanse koje kladionice daju spomenutim selekcijama, no nakon pobjede protiv Španije u osmini finala, a nakon toga i Portugala u četvrtfinalu, bilo bi nezahvalno otpisati Marokance i na bilo koji način ih staviti u podređeni položaj.

Sjajnom igrom u odbrani, primivši samo jedan pogodak u dosadašnjih pet mečeva, Marokanci će sigurno i večeras biti organizovani i disciplinovani u odbrani, no s druge strane će imati izuzetno iskusnu ekipu Francuske, aktuelnog prvaka svijeta koji ima jasan plan igre i bez obzira na protivnika, teško odustaje od njega.

Iako je rival moćna Francuska, selektor Maroka Regragui kaže da mu polufinale nije dovoljno.

“Ako smo sretni što smo došli do polufinala, a neki to vide kao dovoljno, ja se s time ne slažem. Ako dođete do polufinala i niste ‘gladni’, onda tu postoji problem. Najbolja ekipa na svijetu je Brazil i već je napustila prvenstvo. Mi smo ambiciozni i gladni smo, ali ne znam da li će to biti dovoljno”, istakao je Regragui na konferenciji za medije uoči utakmice i dodao:

“Želimo da Afrika bude na vrhu svijeta, ali moramo snažno napredovati. Nismo favoriti, ali imamo samopouzdanje. Možda me to čini ludim, ali malo ludosti može biti dobro. Ja vjerujem da idemo u finale.”

S druge strane, selektor Francuske Didier Deschamps kaže da njegovi igrači znaju šta ih očekuje u meču protiv Maroka, ali da su spremni na okršaj.

“Moji nogometaši me do sada nisu iznenadili svojim igrama i učinkom, viđam ih po cijeli dan zajedno. Neki nisu imali mnogo iskustva jer im je ovo prvi Mundijal i u takvim slučajevima ne znate kako će napetost utjecati na njih. Emocije mogu da vas preplave, ali mi imamo i iskusne igrače”, rekao je Deschamps i nastavio:

“Marokanci će imati glasnu podršku s tribina, a moji asistenti su već razgovarali s igračima na tu temu. Lijepo je kada neko ima tako glasnu podršku, iako vam to neće pomoći da postignete golove od kojih ćeš imati korist. Kada se pripremate za utakmicu, morate biti spremni i na atmosferu. Moji igrači znaju šta ih očekuje.”

Utakmicu između Francuske i Maroka možete gledati u direktnom televizijskom prijenosu na BHT1.