Home » Velika Britanija ostaje u EU

Velika Britanija ostaje u EU

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Task saopštio je da je dogovor o ostanku Velike Britanije u Evropskoj uniji dobio jednoglasnu podršku lidera svih 28 članica Evropske unije.

“Dogovoreno je. Jednoglasna podrška za novi sporazum o Velikoj Britaniji u Evropskoj uniji”, napisao je Task u petak uvečer na Tviteru, prenosi Rojters.

Premijer Velike Britanije Dejvid Kameron kazao je da sporazum daje Britaniji specijalan status u Evropskoj uniji i da će danas preporučiti Vladi da ga prihvati.

“Ja sam postigao dogovor koji daje Britaniji specijalan status unutar Evropske unije. Preporučit ću ga u subotu na sastanku kabineta”, napisao je Kameron na Tviteru.

Dogovor predviđa dva ključna elementa koja će biti uključena u buduće sporazume Evropske unije: specijalno izuzeće Britanije od dalje političke integracije unutar Unije kao i obezbjeđivanje fer tretmana u vezi sa finansijskim i ekonomskim aranžmanima između zemalja euro zone i članica Evropske unije koje su izvan nje, navodi Rojters.

Osim toga, Britanija će imati pravo da uskrati radnicima koji dođu da rade u toj zemlji prve četiri godine socijalnu pomoć i beneficije, dok i sami ne doprinesu finansiranju sistema.

Tusk je kazao da smatra kako je riječ o izbalansiranom i fer kompromisu koji svi mogu prihvatiti, prenosi Tanjug.

Štampa skeptična prema sporazumu Londona i Brisela

Nekoliko britanskih dnevnika reagovalo je sa skepsom prema sporazumu postignutom na samitu u Briselu.

Dnevnik “Dejli ekspres” je na naslovnoj strani objavio “Dejvov spust” nakon maratonskih dvodnevnih razgovora između premijera Kamerona i ostalih lidera Evropske unije u Briselu.

“Dejli mejl” je na svojoj naslovnici postavio pitanje premijeru:”Ti to nazivaš dogovorom, Dejv?”

“Iz zemlje čokolade, Kameron se uvijek vrati sa kockicom”, ocjenjuje “Tajms”, koji je pregovore premijera sa ostalim evropskim liderima nazvao “slabo prikrivenom taktikom”.

Prema pisanju “Tajmsa”, Kameron nije imao drugog izbora sem da pribjegne starom argumentu – “da je u najboljem interesu Britanije nastojanje reformisanja Evrope iznutra, a ne ići u nepoznato ka punoj nezavisnosti”.

Medijski tajkun Rupert Mardok, koji je vlasnik listova “Tajms” i “San”, poslao je putem društvene mreže Tviter čestitku ministru pravosuđa Majklu Govu, koji je ranije najavio podršku kampanji za izlazak Britanije iz Evropske unije.

Redakcija