Home » Vlada dala saglasnost za zapošljavanje radnika u rudnicima na određeno vrijeme

Vlada dala saglasnost za zapošljavanje radnika u rudnicima na određeno vrijeme

Vlada FBiH je usvojila informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o aktivnostima za prijem radnika u rudnicima mrkog uglja Kakanj d.o.o. Kakanj, Zenica d.o.o. Zenica i Breza d.o.o. Breza koji posluju u sastavu Koncerna JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo.

Vlada je dala saglasnost za prijem ukupno 66 radnika na određeno radno vrijeme do šest mjeseci.

Od toga se na RMU Kakanj odnosi jedan radnik (rudarski inženjer), na RMU Zenica 30 (27 radnika na utovaru i transportu, dva radnika na dopremi i jedan radnik na održavanju i vjetrenju), te 35 na RMU Breza (jedan inženjer rudarstva na poslovima proizvodnje i 34 NK radnika – utovarača na širokom čelu i otkopu).

U informaciji Federalnog ministartva energije, rudarstva i industrije podsjećaju da je Vlada FBiH na 296. sjednici donijela zaključak kojim se zadužuju svi rudnici koji posluju u sastavu Koncerna JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo da obustave sve konkursne procedure za prijem radnika. Izuzetno, Vlada može dati saglasnost za provođenje konkursne procedure i zapošljavanje, na zahtjev JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo za pojedino društvo iz Koncerna uz prethodno pribavljeno mišljenje Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

U skladu sa zahtjevom EP, mišljenje Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije je da je potrebno provesti konkursnu proceduru prijema navedenih radnika na određeno vrijeme do šest mjeseci, jer je, s obzirom na navedenu sistematizaciju radnih mjesta, jasno da su u pitanju radnici koji su vezani za proces neposredne eksploatacije u jamskim proizvodnim pogonima ovih rudnika.

Izvor: akta.ba