Home » Vlada ZDK generalni pokrovitelj sajma ‘Open's 2022’, prijavljeno više od 200 izlagača

Vlada ZDK generalni pokrovitelj sajma ‘Open's 2022’, prijavljeno više od 200 izlagača

Jubilarni 10. sajam organske, poljoprivredne proizvodnje i etno-narodnog stvaralaštva “Open's 2022” bit će održan od 21. do 23. oktobra na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici, a organizator sajma je Udruženje poljoprivrednih proizvođača Zeničko-dobojskog kantona.

Zbog pandemije virusa korona sajam nije organiziran protekle dvije godine, tako da ove godine vlada veliko interesovanje izlagača.

– Očekujemo da će ovo biti jedan od najjačih sajmova, jer već imamo više od 200 prijavljenih izlagača iz cijele Bosne i Hercegovine te po jednog izlagača iz Srbije i Hrvatske, tako da sajam možemo nazvati i međunarodnim – rekao je na pres-konferenciji predstavnik organizatora Refik Alihodžić.

Organizatori su pozvali građane da posjete sajam te probaju i kupe najkvalitetnije organske proizvode i prerađevine domaćih poljoprivrednih proizvođača.

– Svi se bore za svoj zalogaj u ovoj teškoj situaciji u svijetu, tako da je naš cilj da promovišemo domaću proizvodnju i njenu važnost za stabilnost svake države. Zato je naš slogan ‘Naša proizvodnja, naša sigurnost’ – rekao je predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača ZDK Emir Tutnić.

Generalni pokrovitelj sajma “Open's 2022” je Vlada Zeničko-dobojskog kantona, što je, kako je rekao ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Mirsad Hadžić, kruna odlične saradnje s Udruženjem poljoprivrednih proizvođača ZDK-a.

– Ovo je za nas važan sajam, jer je Zeničko-dobojski kanton lider u mnogim granama poljoprivredne proizvodnje. Želimo ovim putem da kažemo da smo stabilizirali poljoprivrednu proizvodnju i da će naredni koraci ovog ministarstva biti razvojni te da ćemo podstaći i one proizvodnje koje su dosad stagnirale – rekao je ministar Hadžić.

Partner sajma je Asocijacija organskih proizvođača Zeničko-dobojskog kantona, a pokrovitelj je i Grad Zenica.

– Izraženo je interesovanje poljoprivrednika, koji će predstaviti svoje primarne ali i prerađivačke proizvode od poljoprivrednih kultura – rekla je Senada Sejmenović, stručni saradnik za poljoprivredu u Gradskoj upravi Zenica, saopćeno je iz Press službe ZDK.