Home » Vučić i Osmani oprečno o demonstracijama na sjeveru Kosova

Vučić i Osmani oprečno o demonstracijama na sjeveru Kosova

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je u utorak tijekom razgovora s veleposlanicima SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Italije kako jednostrani potezi Prištine dovode do nasilja nad srpskom zajednicom te ugrožavaju mir i stabilnost u regiji.

Vučić se s veleposlanicima tzv. Kvinte sastao nakon prosvjeda Srba u općini Zvečan tijekom kojih je u ponedjeljak ozlijeđeno 25 vojnika Međunarodnih mirovnih snaga na Kosovu (KFOR), a koji su organizirani povodom preuzimanja dužnosti gradonačelnika, etničkih Albanca, izabranih na lokalnim izborima u travnju.

Vučić je zatražio hitno povlačenje novoizabranih gradonačelnika i pripadnika specijalnih policijskih snaga što smatra uvjetom za očuvanje mira na Kosovu.

“Hitno povlačenje lažnih gradonačelnika i pripadnika tzv. specijalnih policijskih snaga Prištine je uvejt za očuvanje mira na Kosovu“, napisao je Vučić na svom Instagram nalogu.

“Nadam se da nijedan nije životno ugrožen”, rekao je Vučić, ustvrdivši da je za incidente “isključivo kriv Albin Kurti” i da je danima unazad upozoravao na njegove namjere, ali da nitko nije htio čuti i razumjeti ta upozorenja.

No, predsjednica Kosova Vjosa Osmani osudila je danas napad ilegalnih srpskih struktura pretvorenih u kriminalne skupine na kosovsku policiju, KFOR i novinare.

Osmani je tijekom susreta sa zamjenikom glavnog tajnika za mir, sigurnost i obranu u EEAS-u Charlesom Frieom, koji boravi u posjetu Kosovu te šefom Ureda EU na Kosovu Tomasom Szunyogom i šefom EULEX-a Larsom-Gunnarom Wigemarkom razgovarala o sigurnosnoj situaciji na sjeveru Kosova.

Prema njezinim riječima, kriminalne skupine, koje podupire srbijanski predsjednik Vučić imaju za cilj destabilizirati Kosovo i cijelu regiju, stoga njihove opasne akcije moraju svi osuditi.

Kosovska policija priopćila je da je situacija u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu nestabilna, ali mirna, prenose Reporteri.

Postrojbe KFOR-a raspoređene su u četiri općine na sjeveru Kosova, većinski naseljenom Srbima, u cilju obuzdavanja nasilnih demonstracija kojima je povod bio preuzimanje dužnosti gradonačelnika, etničkih Albanca, izabranih na lokalnim izborima u travnju koje su Srbi bojkotirali.

Jučer popodne oni su razbili skup prosvjednika okupljenih ispred zgrade općine Zvečan, a korišteni su suzavac i šok-bombe, na što su prosvjednici uzvratili kamenjem, bocama i drugim predmetima te je tijekom akcije ozliježeno je 25 pripadnika KFOR-a.

Nasilje na kosovskom sjeveru osudili su SAD, Njemačka, Italija, misije Europske unije i UN-a na Kosovu (UNMIK).