Home » WHO proglasio virus majmunskih boginja vanrednom situacijom za javno zdravlje od međunarodne važnosti

WHO proglasio virus majmunskih boginja vanrednom situacijom za javno zdravlje od međunarodne važnosti

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je epidemiju majmunskih boginja, koja se i dalje širi svijetom, posebno Evropom, vanrednom situacijom za javno zdravlje od međunarodne važnosti (PHEIC).

Generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus je novinarima prenio informaciju o sastanku Komiteta za vanredne situacije održanom 21. jula u sjedištu u Ženevi. Ghebreyesus je naveo da je WHO do sada potvrdila više od 16.000 slučajeva majmunskih boginja u 75 zemalja, te naveo da je od virusa umrlo pet osoba, prenosi agencija Anadolija.

Napominjući da je saslušao sva mišljenja o rizičnoj situaciji od virusa na sastanku Komiteta za hitne slučajeve, Ghebreyesus je kazao: “Komitet nije mogao postići konsenzus da epidemija majmunskih boginja predstavlja hitnu situaciju u međunarodnom javnom zdravstvu”.

Kazao je da je šest članova Komiteta glasalo za proglašenje majmunskih boginja PHEIC, dok je devet članova glasalo negativno.

Napominjući da situacija u vezi sa cirkulacijom i dimenzijom rizika od virusa nije jasna uprkos preporukama komiteta, Ghebreyesus je dodao: “Naučni kriterijumi, dokazi i druge informacije o virusu su nedovoljni, što nas ostavlja u mnogim nepoznanicama”.

Ghebreyesus je također naglasio da se virus, iako se širio na razumnom nivou u svijetu, širio mnogo brže u Evropi.

– Iz ovih razloga, donio sam odluku da virus majmunskih boginja predstavlja hitnu međunarodnu zdravstvenu situaciju – poručio je Ghebreyesus.

WHO se prvi put sastao 23. juna kako bi razgovarali o PHEIC deklaraciji o virusu majmunskih boginja.