Home » WSJ – Izrael sastavio veliki sistem pumpi za plavljenje Hamasovih tunela ispod Gaze

WSJ – Izrael sastavio veliki sistem pumpi za plavljenje Hamasovih tunela ispod Gaze

Izrael je sastavio veliki sistem pumpi koje bi se mogle upotrijebiti i za plavljenje tunela koje koristi Hamas ispod pojasa Gaze, u pokušaju da protjera njegove borce, javio je Wall Street Journal, pozivajući se na američke zvaničnike.

Sredinom novembra, izraelska vojska je završila postavljanje najmanje pet pumpi oko kilometra sjeverno od izbjegličkog kampa Al-Shati koje su mogle premjestiti hiljade kubnih metara vode na sat, plaveći tunele u roku od nekoliko sedmica, navodi se u novinskom izvještaju.

Nije bilo jasno da li će Izrael razmotriti upotrebu pumpi prije nego što svi taoci budu oslobođeni, pišu novine, Hamas je ranije naveo da je sakrio taoce na “sigurnim mjestima i tunelima”.

Reuters nije mogao provjeriti detalje izvještaja.

Na pitanje da prokomentira novinsku priču, američki zvaničnik je kazao kako ima smisla da Izrael učini tunele neoperativnim i da ta zemlja istražuje niz načina da to učini.

Izraelsko ministarstvo odbrane nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentar.

Wall Street Journal navodi da je zvaničnik Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) odbio komentirati plan poplave, ali citira njegove riječi da “IDF djeluje na razbijanju Hamasovih terorističkih sposobnosti na razne načine, koristeći različita vojna i tehnološka sredstva”.

Izrael je prvi put obavijestio Sjedinjene Države o ovoj opciji prošlog mjeseca, javio je Wall Street Journal, navodeći da zvaničnici ne znaju koliko je vlada premijera Benjamina Netanyahua bila bliska provedbi plana.

Izrael nije donio konačnu odluku da to nastavi ili isključi, kažu zvaničnici.

Tags