Prema službenim podacima Porezne uprave FBiH na dan 30. septembar 2021. godine na području Federacije BiH instalirano je 88.565 fiskalnih uređaja, putem kojih je u septembru 2021. godine evidentiran ukupan promet u iznosu 4 milijarde 168 miliona i 142.011,41 maraka.

– Poreznoj upravi od izuzetne je važnosti evidentiranje prometa za Federaciju BiH. Primjena Zakona o fiskalnim sistemima značajna za ekonomiju Federacije BiH, jer se putem fiskalnih kasa sav dnevni promet evidentira na serveru Porezne uprave Federacije BiH, čime se tokovi novca stavljaju pod kontrolu, povećava se naplata javnih prihoda, povećava se broj PDV obveznika, i smanjuje siva ekonomija – odgovorili su iz Porezne uprave FBiH.

– Porezna uprava Federacije BiH svakodnevno prati evidentiranje ostvarenog prometa putem fiskalnog uređaja na serveru Porezne uprave Federacije BiH, te planira i provodi inspekcijske nadzore, u cilju smanjenja sive ekonomije i povećanja porezne discipline kada je u pitanju obaveza evidentiranja prometa i izdavanja fiskalnih računa. Inspekcijski nadzori su posebno intenzivirani kod obveznika fiskalizacije kod kojih je analizom podataka sa servera Porezne uprave Federacije BiH uočeno da se značajan dio ostvarenog dnevnog prometa ne evidentira putem fiskalnog uređaja, da iskazani podaci o ostvarenom prometu često nisu realni i da se značajan dio većih iznosa evidentiranog prometa stornira, što Poreznoj upravi predstavlja indikator za planiranje i provođenje inspekcijskog nadzora kod obveznika fiskalizacije – ističu iz Porezne uprave FBiH.

Prema službenim evidencijama u zajedničkim i samostalnim akcijama koje su provodili kantonalni porezni uredi u periodu od 2016. godine do 30.09.2021. godine, ukupno je izvršeno 29.627 inspekcijskih nadzora u kojima je između ostalog uočeno i veliko nepoštivanje odredbi Zakona o fiskalnim sistemima u segmentu nepostojanja fiskalnog uređaja u 2.294 objekata bez fiskalnog uređaja, a da 8.197 subjekta nije evidentiralo promet. Zbog utvrđenih nepravilnosti zapečaćeno je 5.268 objekata i u 15.913 inspekcijskih nadzora izdati su prekršajni nalozi sa izrečenim novčanim sankcijama u iznosu od 39 miliona 021.293 KM.

Izvor: Zenicablog