Home » Zabilježena ogromna materijalna šteta u požaru na farmi kod Lukavca

Zabilježena ogromna materijalna šteta u požaru na farmi kod Lukavca

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Tuzlanskog kantona Emir Begić posjetio je farmu “Milo selo” na Ozrenu kod Lukavca gdje je danas ugašen veliki požar.

U požaru nije bilo ljudskih žrtava, spašena je većina životinja, a materijalna šteta je ogromna, saopćeno je iz Tuzlanskog kantona.

– Razmotrićemo sve mogućnosti na koji način će Vlada Tuzlanskog kantona moći pomoći, što interventno, u cilju otklanjanja hitnih posljedica ovog požara i štete, a i nekih konkretnim mjerama u narednom periodu kako bi se ponovo obnovila proizvodnja po kojoj je Lukavac i Tuzlanski kanton bio prepoznatljiv – kazao je ministar Begić.

Sagledavajući posljedice požara, jedan od vlasnika farme Mevludin Čeliković kaže da su stradali štala, izmuzište i kompletna oprema te da će u narednom periodu biti teško izaći na kraj s prehranom i opsluživanjem životinja zbog nedostatka infrastrukture.

– Moram pohvaliti sve svoje uposlenike jer su se maksimalno trudili da spasu, pod broj jedan, životinje. Dobar dio životinja je spašen, međutim nismo uspjeli sve spasiti. S druge strane ja sam jako sretan da nije bilo ozbiljnijih posljedica po ljude, da nema povrijeđenih – kazao je Čeliković.

Begić naglašava da je ova farma bila svojevrstan brend lukavačke opštine i TK.

– Ovo je farma koja je bila prepoznatljiva mnogo šire, sa mnogim osvojenim nagradama za svoje proizvode i cilj nam je da ovo što prije osposobimo i vratimo u funkciju. Teško je bilo šta sada reći o kojoj vrsti pomoći je riječ, ali u narednom periodu ćemo imati više informacija s kojima ćemo izaći u javnost – kazao je Begić koji je na farmu “Milo selo” došao kako bi dobio informacije o potrebama farme nakon požara.

Farma “Milo selo” je pored proizvodnje visokokvalitetnog kozjeg mlijeka i sira predstavljala i turističko odredište.