Home » Zašto pregovarački tim NK Čelik javno ne objavi ponudu investitora iz Turske i Katara?

Zašto pregovarački tim NK Čelik javno ne objavi ponudu investitora iz Turske i Katara?

Nogometni klub Čelik sinoć je doživjeo pravu katastrofu na stadionu Koševo, gdje je od Sarajeva poražen s visokih 5:0. Nije problem što je Čelik izgubio utakmicu, ionako Zeničani 30 godina nisu slavili na najvećem bh.stadionu, problem je budućnost kluba.

Prošle sedmice u klub je stigla “zvanična” ponuda “HAN Group” sačinjene od investitora iz Turske i Katara. U ponudi investitora stoji da žele 70% upravljačkih prava u sportskom segmentu kluba, profesionalnom, omladinskom i amaterskom, da im se dodijeli stadion “Bilino polje” na besplatno korištenje, ali da ne žele poslovne prostore na stadionu.

Također, investitori ne žele mijenjati dosadašnje funkcionisanje kluba, ljude u radnoj zajednici i rukovodstvu i obavezuju se da će na sebe preuzeti sve obaveze prema igračima i radnoj zajednici, ali da ne žele preuzeti poreska dugovanja prema dobavljačima i trećim licima, te ih isključivo zanima samo sportski segment kluba u koji će godišnje ulagati od milion do dva miliona eura.

Sve što su investitori tražili treba poštovati, ali budući da NK Čelik ima novi Statut kluba, postavlja se pitanje zašto više od 800 članova koliko ih se ove godine učlanilo u klub, nikada javno, transparentno nije vidjelo ponudu ovih investitora. Postavlja se pitanje zašto pregovarački tim, nije putem službene stranice kluba i medija postavio ponudu investitora, pa da se svi zvanično članovi, navijači i simpatizeri uvjere šta to oni traže.

Nadzorni odbor kluba kao najviši organ kluba predložio je Pregovaračkom timu da se ponuda investitora i javno objavi, ali do današnjeg dana ponuda stoji u klubu i za nju zna veoma mali broj ljudi. Sigurno da svi članovi kluba koji su ujedno i članovi Skupštine, prije održavanja nove trebaju da znaju javno i transparentno za šta će glasati, hoće li ili neće dati svoj glas da pomenuti investitori uđu u klub.
Sigurno da je ponuda investitora zanimljiva, ali očito da nije dovoljno ni jasna i da je puno nerazjašnjenih pitanja, tako da za finalizaciju pregovora i uspješnu saradnju potrebno je definirati sve faktore koji su predmet pregovora, a koji bi svakako bio transparentan i koji treba da znaju svi članovi kluba.

  Porazom na gostovanju kod Rumunije nogometaši BiH okončali Ligu nacija

Iako je Čelik u veoma teškoj situaciji, stiče se dojam da pojedinci namjerno žele da naprave stanje da samo pomenuti investitori mogu spasiti Čelik od gašenja. Čini se da su članovi kluba oni koji su u ovoj priči najviše oštećeni, prije sazivanja Skupštine potrebno je javno i transparentno objaviti pismo investitora, a ne sazivati Skupštinu i na njoj dovesti članove pred svršan čin, kao da je jedina opcija ulazak investitora u klub, ako se želi spasiti od gašenja.

Poštujući zanimanje i ponudu investitora iz Turske i Katara, treba imati na umu da je Čelik jedan od najvećih klubova u državi sa svom infrastrukturom, te smo sigurni da još ima zainteresovanih biznismena, privrednika i sportista iz BiH, ali i dijaspore koji su spremni da preuzmu klub i izvedu ga na pravi put.

Ono što je sigurno da do kraja godine Čelik mora definisati mnoge stvari, a ako u narednu godinu krenu s ovakvim stanjem kakvo je sada, sigurni smo da klub neće dobiti licencu za Premijer ligu za narednu sezonu, naravno pod uslovom da takmičarski osiguraju opstanak i na zelenom terenu.

Zato Nadzorni odbor, Upravni odbor, Pregovarački tim kluba trebaju što hitnije da se sastanu radi interesa i budućnosti, a ne vlastitih želja i intresa koji samo štete klubu s Bilinog polja.

 

Sportzdk.ba