Home » Zastrašujući podaci: Uporedili cijene hrane i troškove života u BiH i regiji, Njemačkoj…

Zastrašujući podaci: Uporedili cijene hrane i troškove života u BiH i regiji, Njemačkoj…

Hrvatsku, ali i ostatak svijeta ove su godine pogodila velika poskupljenja, prije svega hrane.

Index.hr je izdvojio 10 prehrambenih artikala te ih usporedio s cijenama u susjednim zemljama kao što su Slovenija, BiH, Srbija, Mađarska i Crna Gora. Prema tim podacima vidljivo je da je Hrvatska, nakon Slovenije druga po skupoći i da su osnovne namirnice u Hrvatskoj skuplje od onih u, primjerice, Mađarskoj.

SLAVONCI MASOVNO IDU U KUPOVINU HRANE U BIH

Slavonci koji pak žive u blizini granice s BiH odlaze u tu zemlju po špeceraj s obzirom na to da je hrana ondje znatno povoljnija od Hrvatske. Podatke je Index uzeo sa stranice Numbeo, koja uspoređuje troškove života u svim gradovima i zemljama. Mi smo izdvojili glavne gradove navedenih zemalja kako bi napravili usporedbu.

Osim sa susjednim zemljama, cijenu hrane provjerili smo i s ostalim zemljama u kojima također živi dosta Hrvata, kao što su Njemačka, Austrija, Irska, a za usporedbu smo još uzeli i susjednu Italiju. Namirnice su u tim zemljama skuplje nego u Hrvatskoj, no ondje su i znatno veće plaće, ali i troškovi života kao što je, primjerice, najam stana.

  Završen SBF - Politička i poslovna suradnja zemalja regiona ključ prosperiteta i ekonomskog napretka

HLJEB DUPLO JEFTINIJI U SRBIJI

Usporedbe cijena namirnica u Hrvatskoj i ostalim zemljama možete vidjeti detaljno u tablicama. Prema podacima je vidljivo da je piletina u Hrvatskoj skuplja za 12 kn/kg od one u Mađarskoj, dok je za 14 do 15 kuna skuplja nego u BiH i Srbiji. Pola kilograma bijelog hljeba u Srbiji je čak duplo jeftinije nego u Hrvatskoj, no sve detaljne cijene, kao što smo naglasili, možete vidjeti u tablicama.

Usporedba cijena sa zemljama Evropske unije daje još jasniju sliku u kakvom društvu živimo:

Izvor: depo.ba