Home » Zelene Beretke pobjednici prvog malonogometnog turnira posvećenog Rami Biberu, prvoj žrtvi napada na Sarajevo

Zelene Beretke pobjednici prvog malonogometnog turnira posvećenog Rami Biberu, prvoj žrtvi napada na Sarajevo

Na prvom memorijalnom turniru u malom nogometu posvećenom Rami Biberu, prvoj žrtvi napada na Sarajevo, pobijedila je ekipa Zelenih beretki (Centar). Oni su u finalu bili bolji od Udruženja demobilisanih boraca GRAS-a rezultatom 7-4, dok je treće mjesto osvojio Lokom.

Na turniru koji je održan danas u dvorani Ramiz Salčin na Mojmilu učestvovalo je devet ekipa iz Kantona Sarajevo, a prije početka prikazan je 15-minutni dokumentarni film o Rami Biberu, koji je uradio Avdo Huseinović.

Organizator malonogometnog turnira je Udruženje demobilisanih boraca GRAS-a uz pomoć Općine Novi Grad, Gradske uprave Sarajeva, JP Sarajevo i GRAS-a. Prisutnim se u ime organizacionog odbora obratio Besim Gljiva koji je poželio dobrodošlicu svim ekipama i posjetiocima, te posebno istakao angažman cijelog organizacionog odbora na čelu sa Emirom Šehovićem.

– Želja nam je da na ovaj način čuvamo sjećanje na našeg radnog kolegu i vjerujemo da će turnir postati tradicionalan. Kantonalno javno preduzeće GRAS u vrijeme agresije je dalo 1.200 vojnika, to je jedna velika brigada. U našem kolektivu je 97 poginulih boraca, koji su dali svoje živote za Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu, 142 su trajni invalidi, a osam kolega je odlikovano najvećim ratnim priznanjem Zlatnim ljiljanom – između ostalog je rekao Besim Gljiva, koji je u agresiji na BiH i sam bio žrtva u nekoliko logora.

Svečanom otvorenju turnira prisustvovao je i načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić.

– Ne znam da li u Sarajevu ima organizacija koja je dala toliko boraca, poginulih i Zlatnih ljiljana. To je veliko i to grad treba da zna. Pozdravljam ideju da se na ovaj način čuva sjećanje, jer će se za turnir vezati puno mladih i djece. Vjerujem da će turnir biti tradicionalan i Općina Novi Grad podržava tu ideju – kazao je Semir Efendić koji je nakon govora svečano otvorio turnir.

Podsjetimo, čuvar Trebevićke žičare Ramo Biber ubijen je 2. marta 1992. godine, na radnom mjestu kao radnik Komunalnog preduzeća GRAS. Obezbjeđivao je Trebevićku žičaru i pazio na protivpožarnu zaštitu tog dana kad je veća grupa naoružanih ljudi počela opkoljavati Gornju stanicu.