Home » Zelenski: Niko ne može predvidjeti koliko će trajati rat

Zelenski: Niko ne može predvidjeti koliko će trajati rat

Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da, iako Ukrajinci čine sve što mogu da protjeraju Ruse, “niko danas ne može predvidjeti koliko će ovaj rat trajati”.

– To će, nažalost, zavisiti ne samo od naših ljudi, koji već daju svoj maksimum. Ovo će zavisiti od naših partnera, od evropskih zemalja, od cijelog slobodnog svijeta – rekao je on u video obraćanju naciji.

Rekao je da je zahvalan svima koji rade na jačanju sankcija Rusiji i povećanju vojne i finansijske podrške Ukrajini, javlja AP.

– Ovo je jedini recept za zaštitu slobode pred ruskom invazijom. A za zapadne zemlje to nije samo trošak. Ovdje se ne radi o računovodstvu, već o budućnosti – kazao je on.

  Četiri potresa kod otoka Hvara

Zelenski je rekao da je Ukrajina u petak oborila 200. ruski ratni avion i ukazao na velike gubitke Rusije u tenkovima, oklopnim vozilima, helikopterima i dronovima.

Zelenski je rekao da je Ukrajina bila uključena u “veoma teške pregovore” kako bi pokušala evakuisati ranjene borce zarobljene u čeličani u Mariupolju.

– Govorimo o velikom broju ljudi. Naravno, činimo sve da evakuišemo sve ostale, svakog našeg branioca – zaključio je ukrajinski predsjednik.