Home » Zelenski: Pobijedit ćemo zajedno; Biden: Nikada nećemo ostaviti Ukrajinu samu

Zelenski: Pobijedit ćemo zajedno; Biden: Nikada nećemo ostaviti Ukrajinu samu

Nakon sastanka iza zatvorenih vrata u Bijeloj kući, predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski i SAD-a Joe Biden su održali zajedničku press konferenciju, na kojoj su između ostalog o američkoj podršci Ukrajini i borbi protiv ruske agresije.

Ovo je prva inostrana posjeta ukrajinskog predsjednika nakon početka ruske agresije na njegovu zemlju u februaru ove godine.

Cilj posjete bio je nastavak lobiranja ukrajinskog predsjednika u SAD-u, nakon što su se pojavile određene struje, konkretno u krugovima Republikanaca, koje nisu pretjerano zadovoljne velikim novčanim izdvajanjima za podršku Ukrajincima.

Biden je kazao kako mu je drago da vidi Zelenskog uživo nakon toliko telefonskih poziva. Posjeta Zelenskog dolazi na 300. dan rata u kojem Ukrajinci pokazuju odlučnost da odbrane svoju domovinu.

“Nikada nećemo ostaviti Ukrajinu samu”, rekao je Biden.

On je kazao da su i prije same agresije SAD pomogle Ukrajini da bude spremna, šaljući oružje i proturaketne sisteme i municiju.

“Više od 50 država je pomoglo Ukrajini. Zajedno smo dostavili milijarde dolara pomoći kako bi Ukrajina imala osnovna sredstva za život. Ukrajina je dobila bitku u Kijevu, Hersonu, Harkovu… SAD je posvećena da pomaže Ukrajini koliko god to bude trebalo”, naveo je Biden.

Biden je najavio novi paket pomoći od 1,8 milijardi dolara i raketni sistem Patriot koji će znatno ojačati ukrajinsku zračnu odbranu.

“Želimo da Rusija odgovara za ratne zločine. Svjetlo će pobijediti mrak”, naveo je.

Zelenski se zahvalio Sjedinjenim Američkim Državama i posebno predsjedniku Joeu Bidenu na podršci koju pružaju Ukrajini tokom ruske agresije.

Također se zahvalio na protuzračnom sistemu odbrane Patriot i milijardama dolara finansijske podrške.

“Svaki dolar SAD-a će biti usmjeren u jačanje globalne sigurnosti. Znam da će američko vodstvo biti snažno u globalnim okvirima u odbrani naših vrijednosti”, dodao je.

Ukrajinski predsjednik je poručio da se Ukrajina bori za zajedničku pobjedu protiv tiranije.

“Mi ćemo pobijediti, a zaista želim da pobijedimo zajedno. Ne da želim već sam siguran u to”, poručio je Zelenski.

Biden je kazao da Ukrajina ne može pobijediti sama na bojištu, ali može uz pomoć Amerike i svih ostalih saveznika.

“Putin je pogriješio. Mislio je da će slomiti Zapad, NATO, saveznike… Jako je pogriješio. Rusija danas osjeća te posljedice rata”, poručio je predsjednik Amerike.