Home » Zenica: Desetogodišnja djevojčica preminula od meningokokne sepse

Zenica: Desetogodišnja djevojčica preminula od meningokokne sepse

U razgovoru za Klix.ba jedan od roditelja učenice koja je u istom odjeljenju bila s preminulom Đ. H. je ispričao kako je djevojčica u četvrtak odvedena s nastave u bolnicu, a da je sanitarna inspekcija obavila zaprašivanje škole jer je, navodno, u pitanju meningokokna sepsa. Desetogodišnja Đ. H. preminula je u petak 10. marta u 18 sati, a dženaza je obavljena jučer.

Iz škole još uvijek nisu zvanično informisali roditelje o čemu se radi, kakve će mjere biti poduzete, a učenici su “hitno” vakcinisani tek u petak kada je obavljeno i zaprašivanje prostorija škole.

“Škola nije obavijestila djecu da se hitno vakcinišu nego su to uradili sutradan, a djeca s roditeljima, po kiši su se morali sami snalaziti nakon vakcinacije, iako su tvrdili da je sve dogovoreno”, govori za Klix.ba jedan od roditelja.

Zabrinuti otac djevojčice koja je išla u isti razred sa preminulom Đ. H. dodaje kako su roditelji šokirani i odnosom ljekara u Hitnoj službi koji su djecu vakcinisali bez ikakvog pregleda niti su pojasnili roditeljima o čemu se radi.

Na Facebook stranici Osnovne škole Arnauti proteklih dana redovno se objavljuju informacije o odgođenim školskim časovima, ali još uvijek se niko nije zvanično izjasnio o cijelom događaju koji je glavna tema rasprave roditelja učenika koji pohađaju nastavu u ovoj školi.

Nastava će se u ponedjeljak održati po skraćenom rasporedu zbog Dana žalosti, a roditelji traže bojkot nastave dok nadležni organi ne provjere uslove u školi te da li je rad i odvijanje nastave sigurno. Također, traže i zvanične informacije pedagoga i direktora škole koji su, kako kažu. bili nehatni u slučaju koji je rezultirao smrtnim ishodom.

Proteklih dana na adrese medija nije stiglo ni saopćenje Ministarstva za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona, a roditelji, kao i djeca su pod šokom od čitavog događaja.

“Moje dijete je sjedilo s tom djevojčicom u školi, dijete je u šoku, a mi još više zbog nedostatka informacija iz škole. Osjećam se zgroženo jer strahujem za zdravlje svog djeteta i odnosa radnika u Hitnoj pomoći”, zaključio je roditelj učenice OŠ Arnauti za Klix.ba.

Roditelji učenika OŠ “Arnauti” sutra će bojkotovati nastavu ispred škole dok ne dobiju zvanične informacije od nadležnih organa i uprave škole koja za sada prema riječima roditelja, sve informacije drži iza zatvorenih vrata.

Klix.ba