Home » Zenica jedan od gradova domaćina Evropskog prvenstva u odbojci?

Zenica jedan od gradova domaćina Evropskog prvenstva u odbojci?

U Sarajevu je jučer (19.10.2017. godine) održan sastanak predstavnika Odbojkaškog saveza Bosne i Hercegovine i Hrvatskog odbojkaškog saveza, koje su predvodili predsjednici Alija Fatić i Ante Baković.

Osnovna tema razgovora bila je organizacija U19 Evropskog prvenstva za odbojkašice (juniorke), koje će se u ove dvije države odigrati 2020. godine.

Preliminarne runde ovog takmičenja odigraće se u dvije grupe sa po šest reprezentacija, jedna u Bosni i Hercegovini i druga u Hrvatskoj. Domaćin završnice u kojoj će nastupiti osam reprezentacija, po četiri prvoplasirane iz obje grupe, biće Bosna i Hercegovina.

Na sastanku je razgovarano o potencijalnim gradovima domaćinima, u Bosni i Hercegovini Zenica ili Tuzla, a u Hrvatskoj Slavonski Brod ili grad u okruženju. Do narednog sastanka biće pripremljen konačan prijedlog i biće donesena konačna odluka o gradovima domaćinima.

  KŽK "Čelik" Zenica će u naredna dva dana biti domaćin festivala ženske košarke "Amna Fazlić"

Na sastanku je razgovarano i o potpisivanju „Sporazuma o saradnji između Hrvatskog odbojkaškog saveza, Odbojkaškog saveza Bosne i Hercegovine i Odbojkaškog saveza Crne Gore“ i još nekoliko nacionalnih odbojkaških federacija o aktivnosti na stvaranju uslova za korištenje sredstava pristupnih fondova, posebno IPA i Erasmus+ fondova. Po ovom pitanju slijede ubrzane aktivnosti radi usaglašavanja zajedničkog pristupa i stvaranja uslova za konačnu realizaciju.

Zenit.ba