Home » ZENICA: Novinar Mirza Dajić promovirao knjigu “Od Bilinog polja do Akropolja”

ZENICA: Novinar Mirza Dajić promovirao knjigu “Od Bilinog polja do Akropolja”

“Od Bilina polja do Akropolja” naziv je knjige Mirze Dajića, koja je promovirana večeras u Muzeju grada Zenice.

Dajić je novinar Oslobođenja, godinama je pratio nastupe nogometne reprezentacije BiH širom Evrope, a njegove odabrane reportaže sada su sakupljene na jednom mjestu.

Tunović: Promociju podržao izložbom fotografija (foto: direktno.ba)
Tunović: Promociju podržao izložbom fotografija (foto: direktno.ba)

Knjigu su predstavili recenzentica Vildana Selimbegović, glavna i odgovorna urednica Oslobođenja, i novinar Džemaludin Ramić, a osim njih, na promociji su govorili i Slavica Pecikoza, portparol N/FSBiH, i Adnadin Jašarević, direktor Muzeja grada Zenice. Događaj je organizovan u okviru programa obilježavanja 50 godina Muzeja grada Zenice.

– Raditi ono što volite, pratiti ono što volite, upoznavati nove ljude, običaje, mjesta, bilježiti dešavanja vezana za one do kojih vam je stalo, velika je privilegija za svakog čovjeka. Još kada to činite na način da svojom pričom možete usrećiti nekoga, da možete upoznati druge s tim, to predstavlja i veliko zadovoljstvo, kazao je autor knjige.

Dodaje kako je imao sreću da zajedno sa kolegom, fotoreporterom Muhamedom Tunovićem, proputuju pola Evrope prateći nastupe naše nogometne reprezentacije u posljednjih pet godina.

Velika posjeta promociji
Velika posjeta promociji

– Naravno, to je bilo prvenstveno zahvaljujući Oslobođenju, našoj redakciji koja nas je podržala. Na putovanja smo išli zajedno sa ostalim kolegama iz medijskih kuća iz Zenice i našim prijateljima. I to kombijem. Kombi družina kako smo je odmilja prozvali obišla je desetine hiljada kilometara kako bi bili uz našu reprezentaciju. Priče o gradovima, navijačima naših Zmajeva i samim igrama reprezentacije, ali i ljudima koje sam sretao na takvim putovanjima, objavljivane su u najstarijem bh. dnevniku Oslobođenju i magazinu Dani. Ove reportaže i zapisi, ali i neke druge priče sakupljene su na jednom mjestu i ukoričene da ih otrgnemo, na neki način, od zaborava, kazao je Dajić.

– Nadam se da će ova knjiga i 70-ak priča u njoj uz fotografije mog kolege Badija dočarati dio onoga što smo prošli i doživjeli, dodao je Dajić.

Uz promociju knjige predstavljena je i istoimena izložba fotografija Muhameda Tunovića, fotoreportera Oslobođenja, koji je zajedno sa Dajićem pratio reprezentaciju.

Oslobodjenje.ba