Home » ZENICA: Određen pritvor dvojcu optuženom za ubistvo Fuade Mahmić

ZENICA: Određen pritvor dvojcu optuženom za ubistvo Fuade Mahmić

Nakon što su privedene tri osobe, osumnjičene za ubistvo i pomaganje u ubistvu Zeničanke Fuade Mahmić, Kantonalno tužilaštvo/tužiteljstvo Zeničko-dobojskog (KTZDK) uputilo je Kantonalnom sudu u Zenici (KSZ) dva prijedloga za određivanje pritvora, koji je sudija za prethodni postupak Asim Pezer prihvatio i odredio jednomjesečni pritvor Muhamedu Mahmiću i Rasimu Aliću.

Podsjetimo, iz razloga propisanih članom 146. stav 1. tačka a), b) i d) Zakona o krivičnom postupku F BiH, Tužilaštvo ZDK je protiv osumnjičenog Muhameda Mahmića, inače bratića ubijene, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo ubistvo iz člana 166. stav 2. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, jutros zatražilo određivanje mjere pritvora. Ovakava kvalifikacija djela za Mahmića, ubistvo na naročito okrutan način, predviđa kaznu zatvora od minimalno 10 godina ili kaznu dugotrajnog zatvora.

Također, KTZDK uputilo je KSZ prijedlog za određivanje pritvora iz razloga propisanih članom 146. stav 1. tačka b) Zakona o krivičnom postupku Federacije Bosne i Hercegovine, protiv osumnjičenog lica inicijala Rasima Alića, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo pomoć učinitelju poslije učinjenog krivičnog djela iz člana 346. stav 3. u vezi stava 1. KZ F BiH. Podsjetimo, Alić je zadnji uhapšen, a za njegovo djelo kazna zatvora može biti od jedne do 10 godina.

Osim njih dvojice, bio je uhapšen i Tufik Osmanović iz Kaknja, ali KTZDK za sada i za njega nije uputilo prijedlog za određivanje mjera pritvora. Nema indicija ni da će tražiti tražiti pritvor za Osmanovića, koji je, navodno, bio u ljubavnoj vezi s ubijenom Fuadom.

Redakcija