Home » ZENICA: Određen pritvor dvojcu optuženom za ubistvo Fuade Mahmić

ZENICA: Određen pritvor dvojcu optuženom za ubistvo Fuade Mahmić

Nakon što su privedene tri osobe, osumnjičene za ubistvo i pomaganje u ubistvu Zeničanke Fuade Mahmić, Kantonalno tužilaštvo/tužiteljstvo Zeničko-dobojskog (KTZDK) uputilo je Kantonalnom sudu u Zenici (KSZ) dva prijedloga za određivanje pritvora, koji je sudija za prethodni postupak Asim Pezer prihvatio i odredio jednomjesečni pritvor Muhamedu Mahmiću i Rasimu Aliću.

Podsjetimo, iz razloga propisanih članom 146. stav 1. tačka a), b) i d) Zakona o krivičnom postupku F BiH, Tužilaštvo ZDK je protiv osumnjičenog Muhameda Mahmića, inače bratića ubijene, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo ubistvo iz člana 166. stav 2. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, jutros zatražilo određivanje mjere pritvora. Ovakava kvalifikacija djela za Mahmića, ubistvo na naročito okrutan način, predviđa kaznu zatvora od minimalno 10 godina ili kaznu dugotrajnog zatvora.

  U Srebrenici padao grad veličine jajeta, nanio veliku štetu usjevima i voću

Također, KTZDK uputilo je KSZ prijedlog za određivanje pritvora iz razloga propisanih članom 146. stav 1. tačka b) Zakona o krivičnom postupku Federacije Bosne i Hercegovine, protiv osumnjičenog lica inicijala Rasima Alića, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo pomoć učinitelju poslije učinjenog krivičnog djela iz člana 346. stav 3. u vezi stava 1. KZ F BiH. Podsjetimo, Alić je zadnji uhapšen, a za njegovo djelo kazna zatvora može biti od jedne do 10 godina.

Osim njih dvojice, bio je uhapšen i Tufik Osmanović iz Kaknja, ali KTZDK za sada i za njega nije uputilo prijedlog za određivanje mjera pritvora. Nema indicija ni da će tražiti tražiti pritvor za Osmanovića, koji je, navodno, bio u ljubavnoj vezi s ubijenom Fuadom.

Redakcija