Home » Zeničanin Kenan Hrustanović predstavlja BiH na Gorskom maratonu 4 opštine u Sloveniji

Zeničanin Kenan Hrustanović predstavlja BiH na Gorskom maratonu 4 opštine u Sloveniji

Malo je poznato da će BiH 18.06. imati predstavnika na GM4O (Gorski maraton 4 opštine), maratonu dugom 42 km u Sloveniji.

Ime jednog od predstavnika je Kenan Hrustanović koji ima 22 godine i živi u Zenici. Aktivno se bavi atletikom, juniorski je prvak BiH na 3000m, vice prvak federacije na 1000m, i uzimao je učešće na više polumaratona i maratona u Tuzli, Banja Luci, Sarajevu, Zenici…., takođe je  učestvovao na “Jahorina ultra trail” utrka od Sarajeva do Jahorine dužine 35km.

Član je i aktivni sudionik u radu nekoliko zeničkih udruženja: “Udruženje za promociju planinarstva i sportskog turizma Vedro Zenica”, član “Gorske službe spašavanja stanica Zenica”, član “Sportsko rekreativnog kluba Bosna” / rafting klub. Ljubav prema planinama čiju ljepotu je doživio aktiviranjem u pomenutim udruženjima ga je ponukala da se kao član Vedra i GSS Zenica prijavim na GM4O / Gorski maraton 4 opštine i predstavljam BiH, Grad Zenicu i udruženja.

Maraton se trči kroz četri opštine u Sloveniji, dužine 42km sa visinskom razlikom većom od 2000m/nV. GM4O je okarakterisan kao jedan od najtežih u ovom dijelu Evrope. Uz radne obaveze i zaduženja u udruženjima aktivno se priprema za učešće u maratonu. Početak priprema je razervisao za Grad Zenicu, i okolna brda i planine ( Smetovi, Lisac, Klopačke stijene), a kako pripreme budu odmicale treninge će obavljati i na drugim BH planinama Bjelašnica, Visočica, Prenj, Čvrsnica…

Cilj priprema je promocija BH planina i ljepota naše domovine, kao i afirmacija sporta, sportskih aktivnosti vezanih za prirodu i planinu. Aktiviranjem i afirmacijom ovih i sličnih sportskih aktivnosti svoja vrata ovom vidu perspektivnog turizma otvara i BiH. Promocijom mogučnosti koje pružaju bosanske planine direktno se utiče na razvoj turizma i turističke ponude. Problem kao i u svakom drugom sportu predstavljaju finansije ali uz puno ličnih odricanja i ulaganja uspiju se postići određeni rezultati. Daleko bi lakše bilo kada bi svaki sportista imao stalne prihode sponzora.

Redakcija