Home » Zeničanin priveden zbog sumnje da je eksplicitnim fotografijama i snimcima ucjenjivao djevojčice na Instagramu

Zeničanin priveden zbog sumnje da je eksplicitnim fotografijama i snimcima ucjenjivao djevojčice na Instagramu

Pripadnici Federalne uprave policije su 21. januara, pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zenica, u cilju realizacije Naredbe Općinskog suda u Zenici, izvršili pretres stana i pokretnih stvari osobe iz Zenice koja je osumnjičena za izvršenje krivičnog djela “Iskorištavanje djeteta ili maloljetnika radi pornografije” iz člana 211. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz FUP-a.

– Krivično djelo je izvršeno na način da je osumnjičeno lice u prethodnom periodu, posredstvom društvene mreže “Instagram” uspostavljalo kontakt sa maloljetnim osobama ženskog pola sa područja Bosne i Hercegovine, starosne dobi od 12 do 14. godina, te od istih pribavljao seksualno eksplicitne fotografije i video snimke. Lice je pod prijetnjom njihovog javnog objavljivanja maloljetne žrtve ucjenjivao, odnosno prinuđavao da sačinjavaju dodatne snimke, seksualno eksplictinog sadržaja i da ih šalju osumnjičenom licu-navodi se u saopćenju.

Tokom vršenja pretresa, privremeno je oduzeta informatička oprema, te su tom prilikom pronađeni tragovi izvršenja predmetnog krivičnog djela, o kojim radnjama će u narednom periodu biti sačinjen i Kantonalnom tužilaštvu Zenica, dostavljen odgovarajući Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu.

Izvor: Zenicablog