Home » Zeničanin pronađen tokom vikenda mrtav u stanu bavio se muzikom, živio u Kanadi, vratio se u BiH prije tri godine

Zeničanin pronađen tokom vikenda mrtav u stanu bavio se muzikom, živio u Kanadi, vratio se u BiH prije tri godine

Zeničanin o čijoj nesretnoj sudbini putem portala Zenicablog saznala cjelokupna javnost u regionu, zvao se Arsen Torlaković i u trenutku smrti imao je 62 godine. Iako smo ovaj podatak imali od predstavnika Kućnog savjeta, mnogo više podataka o njegfovom životu i sudbini dobili smo od Faika Čička, našeg sugrađanina i povremenog saradnika Zenicabloga, koji nas uglavnom izvještava o aktivnostima Aero-kluba, a ponekad i aktivnostima Instituta “Kemal Kapetanović”, gdje zaposlen.

-Arsen je posljednje dane i sedmice proveo u dobrovoljnoj samoći, po sopstvenoj odluci. On se već neko vrijeme distancirao od prijatelja i poznanika, vjerovatno je to bila posljedica bolesti od koje je bolovao. Arsen je bolovao od akutnoog “Alzhajmera” tj. zaboravnosti, što ga je postupno odvajalo od rodbine i prijatelja. Rođen u Zenici 1960. godine gdje je odrastao, kao veseo dječak nadaren posebno za muziku, kaže nam Faik.

Završio je Muzičku školu i Muzičku akademiju u Sarajevu. Nakon školovanja se zaposlio u školstvu kao nastavnik muzičkog odgoja.  Predavao je muzički odgoj u školi u Janjičima i bivšoj osnovnoj školi “Sead Škrgo”.  U Zenici se i oženio i radio do izbijanja rata kada je zajedno sa suprugom napustio Bosnu i Hercegovinu i na kraju završio u Kanadi.

U Kanadi je takođe nastavio raditi u obrazovanju, ali se bavio i sviranjem. Njegova ljubav u muzici je bio jazz, tako da je u više navrata  aktivno učestvovao na pariškom Jazz festivalu. Snimio je dva CD-a jazz muzike, jedan pod nazivom „The Yellow house“, a drugi nikad nije objavljen, prema njegovim navodima je ostao na matrici u Kanadi.

-Nakon razvoda sa suprugom sa kojom nije imao djece on se vraća  u Zenicu 2019. godine. Veliki njegov prijatelj rahmetli Nedžad Fejzić mu je dao stan na korištenje u kojem je pronađen mrtav. U Zenici se povlaći u samoću iako je bilo pokušaja od strane „starog“ društva da se uključi i da izađe iz samoizolacije, ali ga je bolest sprečavala u tome, kaže njegov bivši prijatelj Faik Čičak.

Izvor: Zenicablog