Home » Zeničke košarkašice ove subote domaćini ekipi iz Banovića

Zeničke košarkašice ove subote domaćini ekipi iz Banovića

U okviru drugog kola bh. košarkaške lige za žene, sezona 2022/2023, ove subote košarkašice KŽK Čelik BH Telekom su domaćini ekipi ŽKK RMU Banovići.

Utakmica se igra u subotu u gradskoj Areni „Husejin Smajlović“ u Zenici, s početkom u 20 sati.

Tim povodom u press centru Arene održana je press konferencija KŽK Čelik BH Telekom (BHT), na kojoj su se prisutnim obratili Aida Kalušić, pomoćni trener, Almedina Ahmić, kapiten, te Aldijana Iriškić, trener omladinskih selekcija u KŽK Čelik BHT. Moderator je bila Almina Ćehajić.

Ove subote u Areni igraju bivše bh. šampionke, koje su titulu prvaka osvojile po tri puta.

Pomoćni trener domaćih, Aida Kalušić, bivša reprezentativka, ističe da imaju mlad sastav, da je u timu prisutno zajedništvo, timski duh i velika borbenost. U prošlom kolu, u Mostaru protiv „Zrinjskog 2010“, preokrenuli su rezultat u finišu utakmice i ostvarili vrijednu gostujuću pobjedu od 73:78.

Trenerica Kalušić kaže da neće dati ulogu favorita ekipi iz Banovića i da će pokušati ostvariti pobjedu.

U ekipi RMU Banovići ističe Milicu Dragičević, amerikanku Alliyah Dunham, Ajlu Ikanović…i kaže da je ekipa iz Banovića spoj mladosti i iskustva, te nastavlja:

– Kolega Armel Mujaković i ja u proteklom periodu dosta smo radili, tokom ljeta sa ekipom.  Djevojke su marljivo radile i imaju ogroman prostor za napredovanje. U klubu je lijepa energija i duh. Slavili smo u prvom kolu u Mostaru protiv „Zrinjskog 2010“ i pored oscilacija  u igri. Ostvarili smo prvu vrlo bitnu pobjedu. Protiv Banovića igramo u drugom kolu u subotu. Dočekujemo odličnu ekipu. S njima smo igrali dvije prijateljske utakmice, baš iz razloga jer su to protivnici protiv kojih možemo igrati dobre utakmice. Pored svog respekta igramo na domaćem parketu i ulogu favorita im nećemo prepustiti -,optimistički je završila pomoćni trener Aida Kalušić.

  Ubjedljiva pobjeda MNK „Neimari“ iz Zenice protiv KMF „Vitez“ u komšijskom derbiju

Trenerica omladinskih selekcija, Aldijana Iriškić, govorila je o startu A1 lige u kojoj će ove sezone igrati i mlada ekipa KŽK Čelik BHT, sastavljena od talentovanih kadetkinja i pionirki.

Trenerica Iriškić će voditi ovu mladu ekipu u A1 ligi, a ovog vikenda, u nedjelju, su domaćini ekipi Viteza.

Iriškić ističe da je cilj učešća u ovoj ligi razvoj i napredak mladih košarkašica kroz jače utakmice, a u ligi učestvuje sedam ekipa. Naglašava da mlade selekcije Čelika igraju i Ligu mladih ZDK, a sutra 04.11. dočekuju ekipi Orlovika u sali OŠ „Edhem Mulabdić“ od 19 sati. Takođe, mlade selekcije kluba igraju i žensku omladinsku (ŽOL) ligu.

Novi kapiten KŽK Čelik BH Telekom, Almedina Ahmić, odigrala je kapitenski utakmicu prvog kola u Mostaru, sa double-double učinkom, postigavši 20 poena i 10 skokova, indeks korisnosti 28 poena.

Ahmić ističe da joj je velika čast biti kapiten u Čeliku, iznenađena je pozivom bh. selektora, Gorana Loje, za utakmice kvalifikacija za Eurobasket 2023, a u subotnjem derbiju nada se pozitivnom rezultatu. Poziva publiku u Arenu da im da podršku da ostvare i drugu pobjedu, a obećava da će one ostaviti srce na terenu.

-Jako me je iznenadio poziv selektora za reprezentaciju.To mi je veliki korak u napredovanju i karijeri i motiv za dalji rad -, izjavila je, pored navedenog, na današnjoj press konferenciji kapiten Almedina Ahmić.

Tekst i foto: E.Imamović/Zenicablog