Home » Bukvarević:Vlada na godišnjem nivou izdvaja 550 miliona KM za boračke kategorije

Bukvarević:Vlada na godišnjem nivou izdvaja 550 miliona KM za boračke kategorije

Novi federalni zakon o demobilisanim borcima, koji je u radnoj verziji, ne predviđa nova finansijska izdvajanja, ali predstavnici ove populacije zahtijevaju novčane naknade koje se kreću od 40 do 326 maraka mjesečno.

Ovu informaciju potvrdio je za “Dnevni avaz” Salko Bukvarević, ministar za boračka pitanja FBiH, koji najavljuje određene pogodnosti za demobilisane borce, među kojima je i besplatno liječenje za oko 60.000 pripadnika ove populacije.

– Za sada se o tome vodi javna rasprava. Do 15. marta su svi imali pravo da pošalju svoje prijedloge i mi smo neke već dobili. Istina, jedan od tih prijedloga se odnosi upravo na ta prava na novčane naknade i ove sedmice ćemo o tome razgovarati – ističe Bukvarević.

Ministar pojašnjava da demobilisani borci predlažu da u novom zakonu, jer je stari iz 2008. godine van snage, bude omogućeno onima koji su na birou primanje mjesečne naknade od 326 maraka.

– To je, prema nama, maksimalistički zahtjev, ali razgovarat ćemo o tome. Drugi je prijedlog da oni koji odu u penziju imaju od 40 do 50 KM naknada na penziju i o tome se, također, razgovora. Mi moramo biti otvoreni prema njima. Ova Vlada već na godišnjem nivou izdvaja 550 miliona KM za boračke kategorije – kaže Bukvarević.

Prema njegovim riječima, predstavnici boraca informirani su o tome da se neće moći izlaziti iz tog budžetskog okvira.

– No, to su sve još radni prijedlozi. Sve se razmatra. Ne žurimo. Sve najprije mora ići u Ministarstvo finansija na analizu pa na Vladu i Parlament FBiH kako bismo dobili tačan podatak koliko će nas ovaj novi zakon uopće koštati – istakao je Bukvarević.

Avaz/Fena

Tags