Home » 31.maj-Svjetski dan nepušenja

31.maj-Svjetski dan nepušenja

  1. maj je od strane Svjetske zdravstvene organizacije proglašen Svjetskim danom nepušenja, a sa ciljem da se cjelokupna javnost šire upozna sa štetnošću duhanskog dima, te da se globalno ujedinimo u prevenciji i u liječenju posljedica unosa duhanskog dima u organizam.

Ove godine se obilježavanje Svjetskog dana nepušenja u Federaciji Bosne i Hercegovine dešava u periodu kada je Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje, kojim se predviđa zabrana pušenja u svim zatvorenim javnim prostorima, javnim skupovima, radnim mjestima i u javnom prijevozu, te privatnim automobilima ukoliko se u njima nalaze maloljetne osobe. Ovaj zakon dalje ide na odobrenje u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Povodom ovog značajnog datuma, direktor JZU Zavod za bolesti ovisnosti ZDK prim.mr.sci Amir dr. Čustović obratio se javnosti u kratkom edukativnom videu o štetnosti pušenja.

JZU Zavod za bolesti ovisnosti Zeničko-dobojskog kantona koristi ovu priliku da ukaže na najčešću bolest ovisnosti u našem okruženju – ovisnost o duhanu, te posjetom na njihovu web stranicu www.zedo-ovisnost.ba možete pogledati još edukativnog sadržaja na ovu temu.

INZ