Home » RS: Vlada više ne može ispunjavati novčane obaveze

RS: Vlada više ne može ispunjavati novčane obaveze

Na posebnoj sjednici Vlade održanoj 11. i 12. aprila Vlada Republike Srpske donijela je Zaključak kojim je naređeno svim ministarstvima da obustave sve isplate iz budžeta do daljnjeg. Zaključak, kojeg je potpisala predsjednica Vlade Željka Cvijanović, stupio je na snagu isti dan kada je i donesen.

Zaključak važi do- daljnjeg
Zaključak važi do- daljnjeg

– Ministarstva obustavljaju, do daljnjeg, donošenje rješenja o odobravanju sredstava iz budžeta kojim upravljaju, pojedincima i pravnim licima, po bilo kom osnovu – navodi se u zaključku Vlade Republike Srpske.

Vlada konstantno kasni sa isplatama podsticaja za poljoprivredu, tuđu njegu i pomoć, gotovo redovno kasne isplate iz Ministarstva porodice za subvencije mladim bračnim parovima, prenosi BN.

Iz Vlade mjesecima, iz svakog resornog ministarstva posebno stižu obećanja. Slično je nakon posljednje vanredne sjednice Vlade najavio i potpredsjednik Vlade Anton Kasipović.

Predsjednica Vlade prije nekoliko dana priznala je da postoji problem u budžetu, ali ga Cvijanović pravda tim što su penzije prešle na trezor. Kako je kazala, tim je omogućena sigurnost za penzionere, ali je stavljen pritisak na budžet. Problemi u budžetu izazvali su i nesuglasice u vladajućoj koaliciji.

DNS sve češće izražava nezadovoljstvo, a predsjednik Skupštine i potpredsjednik ove stranke Nedeljko Čubrilović javno je spomenuo potrebu za novim ljudima u Vladi zbog lošeg stanja. DNS-ove pozive za promjenama u Vladi, koju u kontinuitetu čine godinama, mnogi doživljavaju kao ništa drugo već utvrđivanje linija pred izbore.

(Faktor.ba)