Home » Zaključak sastanka u Vladi ZDK: Ceste FBiH ulažu dodatna sredstva kako bi se ubrzala rekonstrukcija tunela Vranduk

Zaključak sastanka u Vladi ZDK: Ceste FBiH ulažu dodatna sredstva kako bi se ubrzala rekonstrukcija tunela Vranduk

Problem odvijanja saobraćaja na dionici magistralng puta M17 Zenica-Nemila, zbog rekonstrukcije tunela i dva mosta u Vranduku, bila je tema sastanka u Uredu premijera Zeničko-dobojskog kantona Mirze Ganića, kojem su, pored kantonalnog ministra prostornog uređenja, prometa i komunikacija i zaštite okoliša Arnela Isaka i predstavnika Kantonalne direkcije za ceste ZDK, prisustvovali predstavnici JP Ceste FBiH, Grada Zenice i mjesnih zajednica koje gravitiraju ovom području.

Direktor JP Ceste FBiH Ljubo Pravdić najavio je kako će ovo preduzeće investirati dodatnih oko 700.000 KM kako bi izvođač radova uveo nove tehnologije, a rok izvođenja radova smanjio sa 18 na 16 mjeseci. Pravdić je podsjetio da su radovi započeti u septembru prošle godine, nakon čega je saobraćaj preusmjeren regionalnom cestom Nemila-Zenica, ali se zbog činjenice da ta regionalna cesta nije mogla izdržati promet, nakon mjesec i po pristupilo naizmjeničnom saobraćaju kroz tunele.

“Premijera smo upoznali da ćemo u dogovoru s izvođačem radova skratiti rokove. Planiramo da se radovi završe u martu iduće godine. Planiramo uložiti dodatna sredstva kako bi izvođač prilagodio tehnologiju i izbjegao potpune obustave saobraćaja, što je bilo predviđeno na četiri mjeseca, jer bi to totalno uništilo regionalnu cestu i ljudima koji žive pored te ceste stvorilo dodatne probleme”, kazao je Pravdić, dodajući da će se od septembra saobraćaj tokom dana puštati u oba smjera, a samo u večernjim satima, od 22.00 sata do ujutro, odvijat će se naizmjenično.

Nakon hitne sanacije udarnih rupa, regionalnom cestom ovog ljeta će moći saobraćati samo manja vozila, dok će se teški saobraćaj i dalje odvijati magistralnim putem M17 i kroz tunele.

Premijer Mirza Ganić, na čiju inicijativu je održan sastanak, smatra da je sastanak bio uspješan, posebno iz razloga što su prisustvovali i predstavnici mjesnih zajednica kroz koje prolazi zaobilaznica, te što su svi shvatili ozbiljnost problema. JP Ceste FBiH koje su rekonstrukciju tunela Vranduk ulažu 16,7 miliona KM, obavezale su se da će sanirati saobraćajnicu kojom će biti usmjeren saobraćaj tokom ljeta.

“Važno je kad se završi projekt da se regionalni put potpuno sanira, kako bi nakon ove čitave patnje stanovnicima naselja kroz koja prolazi zaobilaznica ostao lijep i uređen put. Postoji potreba za boljom koordinacijom između svih nivoa koji su uključeni u rekonstrukciju i održavanje puteva, kao i mjesnih zajednica. Čim se poboljša koordinacija imamo veći nivo razumijevanja, a kada imamo veći nivo razumijevanja onda možemo doći i do odgovarajućih rješenja”, kazao je Ganić.

 

Press služba ZDK