Home » Bugojno: Održana konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća

Bugojno: Održana konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća

Za predsjedavajućeg OV sa 19 glasova za i 6 protiv izabran je Igor Vrljić, viječnik Koalicije hrvatskih stranaka HDZ-a BiH – HDZ 1990. SDP i DF kandidirali su zajedničkog kandidata Viktora Dundovića za kojeg je glasalo 6 viječnika, 4 su bila suzdržana, dok je 15 viječnika glasalo protiv. Za zamjenika predsjedavajućeg sa 19 glasova za i 6 protiv izabran je viječnik SDA Salih Gurbeta.

Za kandidata SDP-a i DF-a Aliju Heleza bilo je 6 viječnika, 7 je bilo suzdržanih, dok je 10 viječnika bilo protiv. Prije ovog izbora Jednosglasno je usvojen dnevni red od tri tačke, a nakon pauze od deset minuta sa 19 glasova za i šest protiv usvojen je petočlani sastav Komisije za izbor i imenovanja, što je predložio dosadašnji predsjednik ove komisije Salih Gurbeta. Iskoristio je ovu priliku da pročita informaciju načelnika Općine i Klubova viječnika o iskazivanju saosječanja sa stradanjem stanovnika sirijskog grada Alepa, koji ovih dana prolaze golgotu kroz koju je prošao ne tako davno i narod naše zemlje .

Inače, tri izabrana viječnika potpisala su odluke o neprihvatanju mandata zbog čega su u Vijeće ušla tri nova viječnika. Mandate nisu prihvatili Adis Mašić i Enes Sarajlić iz SDA, te Emir Muftić iz DF-a . Umjesto njih pozicije viječnika zauzeli su Ajdin Šečić i Admir Ždralović iz SDA, dok je ispred DF-a viječničko mjesto sa liste DF-a zauzeo Viktor Dundović.

– Na svima nama, novoizabranim viječnicima u OV Bugojno je jedan veliki zadatak da građanima Bugojna stvorimo uslove za što bolji život. Spreman sam u pinom kapacitetu dati svoj doprinos tome- riječi su predsjedavajućeg OV Bugojno Igora Vrljića.

Zamjenik predsjedavajućeg bugojanskog općinskog parlamenta Salih Gurbeta novi je stari viječnik iz reda SDA i očekuje uspješan rad OV Bugojno u narednom četverogodišnjem mandatu. -Ja smatram da ovo Vijeće ima energiju da pokrene pozitivne stvari u gradu i krenemo sa svojim sugrađanima zajedno u jednu bolju budućnost – poručio je Gurbeta.

Čestitku novoizabranim viječnicima uputio je načelnik Hasan Ajkunić, koji je poželio još bolje rezultate od onih postignutih u proteklom četverogodišnjem mandatu . – U Vijeću je jedanest starih i četrnaest novih viječnika i očekujem da ova struktura OV-a poluči bolje rezultate od prošlog saziva. Imamo mnogo započetih i kvalitetnih projekata, koje nam valja realizirati. Mislim da zajedno to možemo – riječi su načelnika Ajkunića.

U narednom četverogodišnjem mandatu OV Bugojno činiće jedanaest viječnika SDA, četiri SDP-a, po tri SBB-a i Koalicije hrvatskih stranaka HDZ BiH – HDZ 1990, te po dva viječnika Demokratske fronte i Nezavisne liste.

RTV Bugojno