Home » SDP ZDK: Vlada ZDK na čelu sa Premijerom ZDK Miralemom Galijaševićem je više od dvije godine blokirala Projekat „ Plava voda“

SDP ZDK: Vlada ZDK na čelu sa Premijerom ZDK Miralemom Galijaševićem je više od dvije godine blokirala Projekat „ Plava voda“

Iako su svi  bitni preduslovi  za realizaciju projekta „ Plava voda „  stvoreni  još prije dolaska  aktuelne Vlade ZDK, neshvatljivo je da je   Vladi  ZDK na čelu sa Premijerom Galijaševićem  trebalo  više od  dvije godine da stavi potpis i krene u realizaciju istog.

Početkom 2015. godine Koordinacija  u čijem sastavu je bilo  5 načelnika iz općina  Zenica, Vitez, Busovača, Travnik i Novi Travnik,  dva Premijera ZDK i SBK , Premijer Federacije BiH ,  direktor Fonda  za okoliš,  predstavnici EBRD i Svjetske banke su još tada završili kompletan posao oko konstrukcije finansiranja  projekta Plava voda.

To podrazumijeva:  obezbjeđenje kreditnih sredstava od strane  EBRD i Svjetske banke u iznosu od 42 miliona KM, definisanu  pripadajuću  količinu  vode  i finansijske obaveze   za svaku općinu i  obezbjeđeno učešće u projektu  Federalnog fonda za okoliš u iznosu od 11 miliona KM.

Vlada Federacije BIH   na čelu sa Premijerom Nikšićem je proglasila projekat  „Plava voda“ od posebnog interesa za Federaciju BiH i  preko Federalnog fonda za okoliš obezbjedila  25 % sredstava za realizaciju  istog.

Vladi ZDK na čelu sa Premijerom Galijaševićem  tokom 2015 godine ostalo je samo da stavi potpis  na dostavljeni tekst  Odluke o prihvatanju kreditnog zaduženja i davanju garancije za realizaciju projekta. Nije nam jasno  zašto je  Vladi ZDK i pored insistiranja  predsjednika Kluba zastupnika SDP BiH u dva navrata da se deblokira ovaj Projekat kroz izmjene teksta odluke    trebalo dvije godine   da utvrdi  prijedlog odluke  i proslijedi je u Skupštinsku proceduru.

Vlada ZDK na čelu sa Premijerom Galijaševićem je  u više navrata  mijenjala  predloženi tekst odluke  koji je prije dvije godine dostavljen od strane JP „Regionalni vodovod“ pa i u zadnjem prijedlogu koji je  morala  amandmanski vratiti na izvorni tekst, mada su znali da samo  takav   obezbjeđuje  nastavak realizacije ovog projekta. Sada je svima jasno da je Vlada ZDK na čelu  sa Premijerom Galijaševićem građane koji  su željno očekivali realizaciju ovog Projekta dvije godine držala  u neizvjesnosti.

Da ovo nije  jedini dokaz  lošeg i neozbiljnog rada  Vlade ZDK  potvrđuju i podaci iz Izvještaja  o radu Vlade ZDK  za 2016 godinu, koji je bio na dnevnom redu  zadnjeg  zasjedanju Skupštine ZDK:

  • Obim industrijske proizvodnje kao osnovni parametar stanja privrede i društva je   u 2016 godini bio  manji za 2, 1% u odnosu na  2015 godinu  s jednim nizom od tri uzastopna mjeseca  sa minusom većim od 10% u odnosu na isti period prošle godine;
  • Spoljnotrgovinska razmjena našeg kantona je nakon četverogodišnjeg pozitivnog niza od 2012 – 2015 godine  kada je izvoz  bio veći od   uvoza , u 2016 godini po prvi  put doživjela negativan saldo  tako da je u ovoj godini uvoz  u ZDK  u odnosu na izvoz bio negativan  za – 7%.
  • Statistika radne snage pokazuje opadajući trend porasta zaposlenosti  u 2016 godini (tabela na str. 7 Izvještaja o radu Vlade ZDK za 2016.godinu):
  • Broj novozaposlenih 2014 u odnosu na 2013 godinu porastao je za 1791,
  • 2015 na 2014 godinu je 1219.
  • 2016 na 2015 je 1159,

Iz navedenih podataka je  vidljivo da već dvije godine opada broj novozaposlenih osoba i da je u 2016 godini  u odnosu na 2014 godinu manji za 35 %.

Istina je da je  znatno smanjen broj nezaposlenih osoba na  evidenciji Zavoda za zapošljavanje ZDK  i da je on u 2016 godini procentualno smanjen za – 4,46%, ali to smanjenje  nije  rezultat  mjera i aktivnosti Vlade ZDK,  jer bi u suprotnom stopa  zaposlenosti   znatno porasla.  To je rezultat masovnog odlaska naših građana  u inostranstvo ili u druge sredine sa boljim uslovima za život.

 

                                                                                   Press služba   KO SDP BiH ZDK