Danas je u Zenici, uokviru projekta kojeg realizira Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ), a pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO-SZO), održan seminar za zdravstvene profesionalce sa područja Zeničko-dobojskog kantona (ZDK).
Tema seminara je bila dosadašnja iskustva, te modaliteti poboljšanja “praćenja kontakata COVID-19 pozitivnih osoba”.
Uvodničari su bili dr. Fadil Šabović, rukovodilac Zavoda za javno zdravstvo INZ-a i dr. Alis Kozica, specijalista epidemiolog INZ-a.
U nastavku cjelodnevnog okupljanja govorilo se o epidemiološkim karakteristikama COVID-19, iskustvima iz prakse praćenja kontakata, obradi i protoku podataka, kao i radu sa pacijentima na iskustvu iz zeničke Kantonalne bolnice (KBZ).
Predavači su bili dr. Alis Kozica, dr. Aida Hodo, Muhamed Skomorac, Lejla Selimović i dr. Mahdi Brčaninović.
Seminar je bio pozivnog karaktera za zdravstvene profesionalce sa područja ovog kantona, a odazvali su mu se sanitarni općinski i kantonalni inspektori, specijalisti epidemiolozi iz Higijensko-epidemioloških službi Domova zdravlja u gradovima i općinama ZDK kao i KBZ.
Skup je organizirao Koordinacioni tim INZ-a, a moderirao ga je Safet Kubat. Koordinator projekta INZ-a je dr. Kozica, u uz njih dvojicu tim INZ-a čine i Jasna Bajramović, Muamer Pašić i Muhamed Skomorac, te saradnici angažirani na praćenju kontakata i popunjavanju anketa, Lejla Selimović, Haris Karalić i Alem Redžić.
Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica